Per L'Horta · Defensem el territori

mercadona.jpg

Sobre l’origen de la xufa en l’orxata que es ven en Mercadona

Comunicat del Consell Regulador de la D.O. Xufa de València sobre la publicitat de Mercadona que elabora la seua orxata amb xufa valenciana:

 

En l'article "MERCADONA: Calidad desde el origen" de la web "Noticias de Mercadona", publicat el 21 de novembre de 2012, al referir-se a la Orxata "Hacendado" s'indica: "Elaborada amb xufa d'origen valencià. L'empresa interproveedora Dafsa compra el 48% del total de la xufa que es produeix a València. A més, està promovent més acords amb agricultors d'Alboraia (València) per a incrementar aqueix percentatge".

Sobre aquest tema convé deixar clar els seguents punts:

L'única garantia que l'orxata està elaborada amb xufa de València, és que el seu envàs mostre el logotip de la Denominació d'Origen Xufa de València. Cap de les dues marques d'orxata que es venen actualment en Mercadona ("Hacendado" i "La Horchata") porten aquest logotip de garantia d'origen.

En l'esmentat article es contravé l'establit en la legislació, que assenyala que els productes no emparats per una denominació d'origen no poden emprar, ni de forma directa ni indirecta, esments sobre la seua procedència, en la mesura en què siguen comparables als productes protegits o en la mesura en què en usar-la s'aprofiten de la reputació de la denominació protegida.

Si des de l'empresa desitgen garantir al consumidor la procedència valenciana de la xufa, n'hi ha prou que l'orxata estiga emparada per la denominació d'origen, com així ho estan les marques blanques de les cadenes: Consum, Carrefour, El Corte Inglés, Bon Preu o Hipercor, a més de les marques comercials: Chufi, Costa, Terra i Xufa, Orxata 10 o Nostra Orxata (entre altres).

No compartim les xifres que ofereixen sobre el percentatge de xufa produïda a València que adquireixen, ja que si fos així, no hi hauria els excedents de xufa actuals.

Finalment, reiterem la nostra petició que els consumidors puguen poder comprar orxata amb denominació d'origen, marca blanca o comercial, en Mercadona.