Per L'Horta · Defensem el territori

horta-bonica.jpg

L’autèntica alegria de l’horta

Bel Carrasco / El Mundo

 

Vicent Tamarit realitzà fa poc un documental sobre l'horta per a la Universitat de València i la coneix molt a fons. Proposa un recorregut prenent com a eix Nord-Sud, el carril bici de l'antiga Via Xurra, que discorre entre els termes d'Almàssera i Alboraia fins Meliana, i com a eix Est-Oest el barranc del Carraixet.

Com a alternativa, diverses carreteres rurals en sentit est-oest. A més de gaudir del paisatge horitzontal i reticulat de les hortes, Tamarit apunta dues visites d'interès.

"El Molí de Vera que data del segle XV i ha estat molt ben restaurat i l'alqueria del Magistre del segle XVII que alberga un curiós museu de l'Orxata", diu Tamarit. "El Molí de Vera és un dels elements més representatius de l'arquitectura de l'aigua i ofereix un gran interès, pel seu valor històric i etnològic".

Taula i estovalles

L'Horta Nord ofereix un ric mosaic d'ofertes gastronòmiques. Tamarit recomana Casa Pepico, a càrrec de Pepe i Ana, magnífica rebostera. La Lluna de València, especialitzada en arrossos i La Mozaira una alqueria rehabilitada de gran encant.

Per menjar tapes els bars: Les Tendes, Nostre Bar i El Gurugú. Degustar l'orxata amb fartons a La Sucrera i comprar productes ecològics són altres al·licients que ofereix aquest passeig per l'últim reducte de l'horta valenciana.

Personatges

En l'horta resideixen i treballen nombrosos artistes. Tamarit expressa la seua admiració per Enric Mestre, "ceramista, pintor i gran mestre que ha deixat empremta en molts deixebles i que ha creat unes obres magnífiques inspirades en l'horta".

La pintora Aurora Valero també estima i passeja el paisatge hortolà. "Un personatge singular és Toni Montoliu, agricultor, hostaler i sobretot apassionat defensor de l'horta i divulgador de les seves tradicions. Per encàrrec, fa unes saboroses paelles amb productes de temporada i passeja amb carro als seus hostes per camins rurals mentre explica les bondats l'entorn".

Compres

"Un dels millors incentius per apropar-se a l'horta és comprar verdures i hortalisses fresques i ecològiques", diu Tamarit. Aquestes són algunes possibilitats: Vicent Martí i Silvestre Carceller. També associacions com Horta Viva, que a més organitzen visites guiades.