Per L'Horta · Defensem el territori

solar-aiora.jpg

Veïns d’Aiora exigeixen horts urbans i pàrquing en els solars sense edificar

El tap del carrer Guillem d'Anglesola, on es faran 165 habitatges, està ple de males herbes de fins a dos metres d'alçada

LOLA SORIANO / Las Provincias

L'estiu de 2011 els veïns del carrer Guillem d'Anglesola -prop de l'avinguda del Port i el jardí d'Aiora-canviaren la imatge de cases en mal estat i la majoria d'elles ocupades il·legalment, per solars pendents d'edificar. Els enderrocs van eliminar focus de delinqüència i marginalitat, però ara la degradació segueix endavant i els solars s'estan convertint en una selva poblada de plantes salvatges.

«El panorama és penós. Han crescut plantes de dos metres i, encara que està tancat, hi ha gent que tira escombraries, electrodomèstics i fins i tot mobles », indica José Antonio Sanz, president de l'associació Marítim-Aiora.

'Pla B'

Els veïns són conscients que el pla urbanitzador, pel qual s'han de construir 165 habitatges, trigarà anys a veure la llum i, per això, ja estan pensant en un 'pla B' per a la zona. «Farem una assemblea veïnal per consensuar els usos, però inicialment ens agradaria que, mentre no es construisca, s'utilitze com a zona d'aparcament i horts urbans. Eixes zones de cultiu en plena ciutat estan funcionant molt bé a Benimaclet i pensem que ací també es podrien fer», afegeixen Pepa Llorca i Ángeles Álvarez.

Com que terreny n'hi ha de sobres, perquè l'àrea pendent de reparcel·lació és d'11.500 metres quadrats, «hem calculat que en els solars ubicats en un costat del carrer, entre Berenguer Mallol i Marí Albesa, podria habilitar-se un pàrquing per a uns 100 vehicles», indica Sanz.

Pel que fa als horts urbans, «hem fet un menut estudi i, si es dissenyen parcel·les de 50 i 70 metres, podrien cabre 40 horts urbans. Estem segurs que al barri generarà interès i, de passada, mantindríem en condicions la zona, no com està ara», afegeixen.

La iniciativa s'està gestant, però, lògicament han de posar la proposta sobre la taula a l'Ajuntament de València, «per veure si fa de mitjancera amb l'empresa promotora i ens deixen gestionar el projecte».

Cal recordar que el consistori va aprovar la reparcel·lació del carrer Guillem d'Anglesola el 2010, tot i que el projecte porta en dansa des de fa 20 anys. La crisi ha paralitzat la inversió i està pendent construir a la zona 165 habitatges, 110 de renda lliure i la resta de protecció pública. A més, anirà un bulevard enjardinat de 1.800 metres quadrats i la resta.

En una recent reunió que han tingut els veïns amb el promotor, pel que sembla està previst que entre desembre i gener s'acaben de realitzar uns enderrocs pendents al carrer Berenguer Mallol. «A més, ens han dit que estan pendents d'unes autoritzacions de la conselleria per a reparcel·lar la zona. Encara que ara no faran els habitatges, sí que ens han avançat que faran les voreres, mitjanes i clavegueram a partir possiblement de febrer. I ens han dit que no tenen inconvenient en que temporalment s'usen els solars resultants per als veïns», afegeix Sanz.