Per L'Horta · Defensem el territori

ceei.jpg

Un projecte sobre sabers llauradors premiat pel Centre Europeu d´empreses Innovadores

Francisco Marco Rubio ha estat el guanyador del Premi Tendències i Oportunitats atorgat pel Centre Europeu d'Empreses Innovadores de la Comunitat Valenciana, destinat a fomentar l'emprendiment i la creació d'empreses. El treball de Marco porta per títol "Transmissió i recuperació de saviesa llauradora en l'horta de València".

 

Està és la defensa del seu treball realitzada pel propi autor:

 

A través dels continguts curriculars dels centres escolars de la comarca de l'Horta de València, i d'activitats basades en el aprenentatge-servei es pretén revaloritzar i dinamitzar un patrimoni històric, cultural i paisatgístic com és l'horta valenciana.

 

Un cop aconseguida la seua protecció, s'ha oblidat, però protegir als seus principal valedors, l'agricultor i la dona agricultora.

 

Els entorns urbans que envolten l'horta li donen l'esquena a un del millors paisatges antròpics que l'ésser humà ha estat capaç de modelar al llarg dels segles.

 

Els centres escolars han oblidat en les seves matèries tractar i conèixer una part fonamental de la nostra cultura.

 

L'agricultura s'ha convertit en una segona activitat que, poc a poc, va desapareixent de manera silenciosa però constant.

 

La recerca de qualitat en els aliments, el respecte pel medi ambient i la recuperació d'aquest espai propi dels valencians és la clau per apostar per la seva sostenibilitat.

 

Explica en què et bases per considerar-lo una tendència

 

Si no aprofitem ara la recuperació de la saviesa de la gent del camp, potser sigui massa tard en el futur, se'ns va una generació que ha viscut al camp i ha respectat el medi ambient.

 

L'agroecologia és l'única eixida per a un futur sostenible, recuperar el cultiu de varietats antigues, oblidar els productes químics que tants problemes causen.

 

Els col·legis i les organitzacions i associacions de la comarca han ser el vehicle de transmissió i recuperació

 

Descriu breument les oportunitats que es podrien derivar de la tendència

 

Noves perspectives de futur per a l'agricultura valenciana basades en el desenvolupament sostenible i en l'agroecologia.

 

Incorporació en l'aprenentatge escolar del coneiximent i respecte per l'horta de València, conscienciació de la seva necessària protecció i valorització per garantir el seu futur.

 

Realçar la figura de l'agricultor i per descomptat de la dona agricultora, que durant tantes generacions han sabut conservar i transmetre els seus coneixements i la seva forma de vida.

 

La gent més major que ha treballat al camp sap el que és viure de la terra i lluitar per ella, però eixa gent en qualsevol moment ens pot deixar i darrere d'ella es pot perdre una meravellosa informació.

És temps de passar a l'acció, ja mateix!! de raonar en eixa gent, de recopilar tot allò que ens puguen contar.

Eixe és el principi, després hi ha que sistematitzar els coneiximents per a dur a les escoles, per incloure al seu currículum escolar, per que els xiquets ho coneguen i ho valoren i per fer que treballen i col·laboren (aprenentatge-servei) en la conservació de l'Horta, en el reconeixement de les dones del camp i els llauradors, en la conservació de llavors (col·legis que tinguen el seu propi banc de llavors al futur), en els horts escolars…

Un eix transversal en les seues assignatures com les matemàtiques, la llengua, el coneiximent del medi,…, que els done l'oportunitat de conèixer un paisatge únic a tota Europa i una educació en valors molt important per al seu futur.

Com fer-ho? primer recopilar, i després dissenyar activitats i material per a incloure als currículums escolars. Els xiquets com a guardians de llavors locals, com a protagonistes i defensors de la dignitat de la gent que treballa al camp, com a transmissors dels valors i de la
lluita per la protecció del medi ambient de l'agroecologia.