Per L'Horta · Defensem el territori

bbc-valencia.jpg

Xarxa Urbana lamenta el pas de l’apagada informativa a la difamació mediàtica organitzada per l’alcaldessa Rita Barberá

El col·lectiu periodístic "Xarxa Urbana", promotor de la iniciativa coneguda com "Ruta del Balafiament" rebutja totalment les declaracions de l'alcaldessa Rita Barberá sobre el reportatge de la BBC a València i les suposades vinculacions d'eixe a interessos polítics o de grups turístics estrangers.

Els promotors d'eixa iniciativa ciutadana -que en l'actualitat suma cinc itineraris diferents que informen de l'actual situació de la política, l'educació, la cultura, el patrimoni del centre històric i la multiculturalitat a la capital valenciana- expliquen que es basen en la recopilació de notícies publicaden en mitjans de diversa ideologia i tendència editorial, i per a ells, les desafortunades declaracions de Rita Barberá, es contesten per si soles, un cop vist l'autèntica tempesta que s'ha aixecat en la seua contra, tant en les versions digitals dels diferents diaris. I no només en diaris habitualment crítics amb les seues polítiques (El País, Público, etc.), sinó també a altres utilitzats normalment com a difusors de les seues propostes i fins i tot a autèntica portaveus orgànics del Partit Popular, com pot ser l'ABC.

Després de la penosa actuació de qui es reclama a si mateixa com a legítima representant de tots els valencians i que moltes voltes confon els seus interessos o els del seu partit amb els de la ciutadania. A ulls de l'opinió pública nacional i internacional ha fet el ridícul per atemptar directament contra la llibertat de premsa. Potser per açò li hauran aconsellat a l'alcaldessa, no fer més declaracions sobre eixe suposat conflicte.

Per la nostra banda, amb el suport dels més de 700 valencians que ja han realitzat els itineraris informatius coneguts com Rutes Ciutadanes contra el Balafiament, i de les nombroses cadenes internacionals que ens han atorgat la seva confiança i credibilitat (France-2, BBC, NHK-Japó, Al jazeera, DR-Dinamarca, SAT-1 Alemanya, etc), només lamentar el que s'hagi de recórrer a l'estratègia, primer del "silenci informatiu" per part de bona part dels mitjans afins al PP i finalment a la difamació mediàtica generalitzada, tot i saber la falsedat absoluta de les acusacions llançades primer per l'alcaldessa i després reproduïdes per les agències de premsa.

Sobre al contingut de les difamacions, costa creure que els informes de l'alcaldessa siguen tan palmàriament erronis quan la Ruta del Balafiament ha estat "escortada" fins a tres ocasions per patrulles de la policia municipal i nacional, que deien voler comprovar que "no érem un perill". Les nostres rutes informatives han estat sempre obertes als mitjans de comunicació afins a l'alcaldia, i saben, per les notes de premsa i articles publicats en premsa, que per les Rutes han circulat portaveus del PSPV, EUPV, Compromís i fins i tot importants càrrecs de la Generalitat vinculats al PP.

El col·lectiu "Xarxa Urbana" vol denunciar així mateix l'actitud obstruccionista de la llibertat i el dret a la informació per part de les autoritats de la Generalitat que han impedit en tres ocasions als equips de la BBC, Al Jazeera i la televisió alemanya Spiegel-TV poder gravar imatges en llocs oberts al públic i que estan sotmesos a un fort endeutament que pagarem tots els ciutadans com ara la dàrsena del port, la
esplanada al costat del Àgora o l'edifici Veles e Vents.