Per L'Horta · Defensem el territori

laiablasco02.jpg

“El tòpic que l’energia renovable és més cara ja ha passat”

Laia Blasco, portaveu de Som Energia, comercialitzadora i productora d'energia 100% renovable

ALEX FERNÁNDEZ MUERZA / Consumer

Consumir electricitat 100% "verda" a un preu similar, o fins i tot menor, al de les grans companyies energètiques. Aixina ho garanteix Som Energia, la primera comercialitzadora i productora d'energia renovable a l'Estat espanyol. Una de les seues portaveus, Laia Blasco, explica el model que ha convençut, en només dos anys, a 4.000 persones per fer-se sòcies d'esta cooperativa d'energies renovables.

Som Energia ha aconseguit fa poc 4.000 socis. Com convenceria a un consumidor perquè deixe la seua companyia elèctrica convencional per vostès?

Entrar a Som Energia suposa abandonar les energies contaminants com la nuclear o la tèrmica, per donar suport a la producció nacional d'energia neta que genera llocs de treball locals davant la dependència de l'exportació d'energia. Però hi ha més raons: tothom pot participar (cada client és copropietari i tots tenen el mateix vot), es guanya independència de les grans companyies energètiques, es gaudeix d'un millor servei, amb informació veraç i un tracte personal, és una cooperativa sense grans sous per directius i amb oficines modestes i eficients, crea un moviment social a favor de les energies renovables, amb inversions directes, i perquè els nostres fills es mereixen gaudir de la Terra.

Són més cares les seues tarifes que les de les companyies elèctriques convencionals?

No, doncs primem als que s'esforcen a estalviar. La tarifa fixa és més barata i, per açò, els que gasten poc els ix més rendible. Per a una família que gaste més de la mitjana (com de cinc persones), potser la diferència siga de dos euros més a l'any. En tot cas, com depèn de diversos factors, es podria dir que ix paregut a estar en qualsevol companyia convencional. A la nostra web s'ofereix al detall les tarifes de manera transparent. Des dels nostres inicis vam entendre que no volíem oferir un sobrecost per consumir a través d'una cooperativa d'energia verda. Amb açò obrim la porta a moltes més persones, que amb la situació econòmica actual no poden gastar més encara que tinguen consciència, i també contrarestem la idea que les renovables són més cares que les fòssils o la nuclear.

A més de pel consum, també s'ha de pagar per fer-se soci de la cooperativa.

Com en tota cooperativa, cal fer una aportació d'un capital social inicial. En el nostre cas són cent euros, que es recuperen si es dóna de baixa. Eixa aportació és igual per a tots els socis, siguin grans o xicotets.

Hi ha marge per tenir beneficis econòmics amb la producció i comercialització d'energia renovable?

És clar que sí. Encara que som una cooperativa sense ànim de lucre, la nostra intenció és tenir els màxims beneficis econòmics possibles per créixer en nombre de socis i que un nombre gran puga invertir en els projectes de generació d'energia renovable. Som transparents, totes les nostres dades són públiques. En l'actualitat treballen cinc persones per mantenir la gestió de la comercialització i l'atenció a socis. Però molt més rellevant és l'esforç voluntari de molts socis que difonen la iniciativa, defineixen el projecte i impulsen la cooperativa, sobretot, a través dels grups locals. En l'actualitat, s'han invertit 1.956.800 euros, però amb més micro inversions podrem fer més plantes de generació d'energia renovable i ser més forts com a cooperativa.

Com aconsegueixen que l'electricitat que arriba al consumidor sigui 100% renovable, si una vegada que és a la xarxa és igual d'on provinga?

L'energia que comercialitzem es genera en instal·lacions renovables amb el seu origen garantit a través de la Comissió Nacional d'Energia (CNE). A més, part la produïm amb les nostres plantes d'energia solar fotovoltaica i prompte amb la nostra planta de biogàs o algun projecte eòlic.

L'autoconsum d'energia a partir de fonts renovables és possible de manera tècnica i lliuraria als consumidors d'un mercat energètic que no para de pujar els preus, segons diversos experts. De què depèn perquè es generalitze?

Ajudaria molt un govern que facilités els tràmits, que recolzés la creació de productors d'energia i un ús més eficient de l'energia (no hi hauria les pèrdues de transport actuals), la creació d'ocupació al país i la menor dependència exterior. Un govern que ens donés la llibertat de produir, part o tota, l'energia que consumim sota un criteri d'eficiència i democratització.

Què poden fer els consumidors per a què cresquen les renovables?

Canviar de companyia elèctrica i passar-se a una altra que invertisca el 100% del seu pressupost a generar i comercialitzar energia renovable, com Som. La inscripció es realitza per web amb un senzill tràmit. A més, les empreses i particulars amb superfície per instal·lar plaques solars o un molí xicotet poden demanar pressupost i estudi d'amortització. Amb els preus a l'alça de l'electricitat i la baixada de preus de les plaques solars, la inversió s'amortitza molt abans que en el passat. Val la pena informar-se per després escollir amb criteri. El tòpic de que l'energia renovable és més cara ja ha passat. Cada cas pot ser molt diferent.

Les companyies elèctriques convencionals asseguren que també venen energia "verda". És així?

És cert que produeixen part de la seua energia de manera renovable, però no és una prioritat en les seues línies d'actuació i no és tanta com la que anuncien. A més, continuen la seua aposta pels combustibles fòssils o l'energia nuclear. La nostra diferència és que només donem suport a les fonts renovables, sense dos cares diferents.

Com és la relació de Som Energia amb les grans companyies elèctriques?

No ho sabem, no han contactat amb nosaltres, però són som insignificants davant els seus ulls. Tant de bo visibilitzar cada volta més la demanda d'energia verda per part dels consumidors els impulse a replantejar la seua aposta per un model caduc. Trigarem a aconseguir suficient força, però si sumem moltes persones a la nostra iniciativa o qualsevol altra amb el mateix objectiu, podrem fer front a la seva influència i domini actuals.

Hi ha alguna altra iniciativa similar a la seva a l'Estat espanyol?

Es comencen a plantejar altres cooperatives amb el mateix model, però no en sabem de cap activa de moment.

I el cas de l'empresa Gesternova?

Només comercialitzen, no produeixen com nosaltres. Segueixen en funcionament. De fet, els treballadors de la multinacional espanyola d'eòlica Gamesa (pendent d'un ERO i l'accionista majoritari de la qual és Iberdrola) recomanen als consumidors donar-se d'alta a Gesternova o Som Energia perquè continue el desenvolupament de les renovables.

Hi ha alguna altra experiència semblant a la resta del món?

A la resta d'Europa i els EUA sí. A nosaltres ens assessoren cooperatives com Ecopower de Bèlgica, Enercoop de França, EWS o Greenpeace Energy d'Alemanya. Han demostrat des de fa molts anys la seua eficiència i viabilitat com cooperatives de producció i comercialització, així com la Federació Europea de Cooperatives d'Energia Verda (Rescoop). Així minimitzem els possibles errors i optimitzem al màxim els recursos.

Per què no hi ha més iniciatives d'eixe tipus ací?

Fa poc que obrim el camí; vam començar fa tot just dos anys. Però la societat és cada volta més conscient, més responsable de l'impacte del seu consum elèctric.