Per L'Horta · Defensem el territori

vedella.jpg

Esperança per a la vaca alacantina

El projecte de recerca que ha possibilitat el naixement de la vedella Fuensanta infon expectatives de conservar la raça bovina autòctona, en perill d'extinció

 

 

AMALIA LÓPEZ / Levante 

Innovació biotecnològica. Noves tècniques de biotecnologia reproductiva desenvolupades per equips científics han permès el naixement de Fuensanta, una vedella de raça alacantina o murciana llevantina l'embrió va ser fecundat in vitro i posteriormentre inseminat al 'ventre de lloguer "d'una vaca de raça Holstein.

En una granja de Los Dolores (Múrcia) ha nascut Fuensanta, una vedella de raça alacantina que és el resultat d'anys d'investigació per tal de conservar eixa  raça en perill d'extinció de la qual només queden 65 exemplars. Fuensanta és, doncs, el resultat de l'aplicació de diferents tècniques de biotecnologia reproductiva en un projecte pioner, ja que és la primera vegada que es porta a terme íntegrament a l'Estat espanyol.

 

Eixe llarg procés, que culmina amb el naixement de Fuensanta, va començar amb l'extracció d'ovòcits a una vaca mitjançant una punció i aspiració fol·licular guiada per ecografia (OPU), del que s'encarregava l'equip de l'investigador Salvador Ruiz, responsable i coordinador del projecte. A continuació, es van madurar eixos ovòcits i es van inseminar 'in vitro' amb semen de toro alacantí facilitat pel grup de recerca dirigit per Ángel Poto.

 

Un cop fecundats, es van deixar madurar durant aproximadament una setmana i es va procedir a la seua vitrificació, és a dir, la seua crioconservació en nitrogen líquid, en una tècnica nova i similar a la utilitzada en la reproducció assistida a éssers humans. Estos primaris embrions es van conservar fins a trobar vaques aptes per albergar, a les quals es va sincronitzar mitjançant hormones perquè estigueren en el mateix moment del cicle de gestació que els embrions dels que havien de ser inseminades. Llavors es va procedir a la desvitrificació dels embrions i es van dipositar en els exemplars escollits.

El cas de Fuensanta

Una d'aquests animals que va servir com a 'ventre de lloguer "va ser una vaca de raça Holstein de la granja comercial Agropecuària Pont Alt, dels Dolors (Múrcia), propietat de Juan José Belando. Nou mesos i 15 dies més tard, després d'una gestació i un part sense complicacions, va néixer Fuensanta, una vedella de raça alacantina de 33,2 kg, cinc més que els que solen pesar eixos animals en néixer, en perfecte estat de salut, segons els investigadors.

 

"Sembla massa extraordinari, però és que ho és", afirma Poto quan recalca que el procés és especialment complex per la gran quantitat de manipulacions que es realitzen sobre la cèl·lula, ja que en cadascuna d'elles pateix un greu desgast metabòlic que limita la seva viabilitat.
Fuensanta és el primer exemplar obtingut per eixe mètode, però els investigadors responsables del seu naixement tenen l'esperança que el cas no siga l'únic. Per açò, actualment es conserven 150 embrions fecundats i 6.500 dosis de semen de raça alacantina.
Però els especialistes no aspiren a augmentar massivament la població d'eixa raça sinó que, com afirma Poto, "la finalitat no és recuperar sinó conservar", ja que el seu manteniment és massa car i resulta poc rendible, ja que la seua carn no es comercialitza i la maquinària agrària l'ha substituït en la seua tradicional funció de treball.

 

Segons Poto, "per considerar que l'espècie no es troba en perill d'extinció hauríem de tenir cent exemplars vius i un banc d'embrions d'almenys altres cent com a mínim", el que està lluny d'ocórrer, ja que la població actual d'aquesta raça no arriba als 70 exemplars.