Per L'Horta · Defensem el territori

mapa-petroli.jpg

L’empresa Cairn projecta iniciar enguany la recerca de petroli al mar

La filial a Espanya de la companyia escocesa, Capricorn Spain Limited, només espera l'autorització de les administracions per començar a treballar prop de la costa pitiüsa

 

CÉSAR NAVARRO/J.S. / Diario de Ibiza

Després que el passat divendres 16 de març el Consell de Ministres aprovés l'expedient que permet sondejar els possibles jaciments d'hidrocarburs a Fuerteventura i Lanzarote (Canàries), i que el ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, defensés eixes actuacions quan el seu partit les va criticar quan era a l'oposició, ara ha transcendit el calendari que maneja l'empresa Cairn Energy per iniciar la recerca en aigües del golf de València, a prop de les costes pitiüses.

Durant la presentació avui als seus accionistes del seu compte de resultats, els responsables de Cairn Energy anunciaren que preveuen iniciar en el quart trimestre d'aquest any la campanya sísmica per determinar les zones més favorables per la troballa de possibles dipòsits d'hidrocarburs a les zones marítimes que té assignades pel Govern des de 2006, dues de les quals es troben a 40 i 60 quilòmetres d'Eivissa. La companyia va confirmar també que perforaran els seus primers pous el 2014 i 2015 en algun punt dels gairebé 4.000 quilòmetres quadrats que tenen adjudicats (veure gràfic adjunt).

L'empresa va matisar, però, que tots aquests treballs estan condicionats per «les dates en les que reben les autoritzacions per part de les administracions». Cairn Energy va obtenir el permís del Govern per treballar en les àrees denominades 'Altamar 1' i 'Altamar 2', les més pròximes a les Pitiüses, el 2008. Sobre la primera, l'empresa diu que «es troba a 40 quilòmetres del punt més pròxim d'Eivissa. Les activitats sísmiques no impliquen cap tipus d'instal·lació perquè es realitzen amb un vaixell i per un període de temps determinat (d'aproximadament dos mesos)».

Oposició total
La notícia de les prospeccions provocar el passat any el rebuig de tots els partits (el PP estava a l'oposició), el Govern i el Govern central (llavors en mans dels progressistes) i els grups ecologistes. Fins i tot l'empresari i exministre Abel Matutes Juan, com a president de la Mesa del Turisme (ha estat reelegit en aquest càrrec), advertia dels perills d'eixos treballs i del seu impacte sobre l'entorn i el medi ambient de les illes, que determinen el seu èxit turístic.

Un dels últims moviments de l'empresa escocesa va ser reunir a la filial Capricorn Spain Limited els permisos per a la recerca de petroli a la Mediterrània. Eixa empresa ha obert una oficina a Madrid, al passeig de la Castellana.

Des d'ací van explicar ahir a este diari els seus plans: «El primer sondeig exploratori [després de la campanya sísmica] estaria previst per 2015 (…) sempre subjecte a les autoritzacions pertinents per part de l'Administració». Capricorn Spain Limited matisa que és «un sondeig exploratori per verificar la informació recollida durant la [campanya] sísmica. En eixa fase no hi ha extracció».

Capricorn Spain Limited explicà també el pla de treball que s'ha elaborat després de rebre els permisos del Govern. Durant els dos primers anys (recorden que actualment es troben en el segon), es fa la recopilació de dades i digitalització, els estudis geològics i geofísics i la preparació de l'estudi mediambiental per a la sol·licitud d'autorització per realitzar les activitats d'adquisició sísmica (generació i registre artificial de dades sísmiques).

Durant el tercer i el quart any es contempla la «adquisició de sísmica i la preparació de l'estudi mediambiental per sol·licitar l'autorització per als sondejos exploratoris». El cinquè i el sisè any es realitzarien eixos sondejos.

Pels treballs que esperen iniciar a partir d'octubre, l'empresa requereix d'autorització, encara pendent, dels ministeris d'Indústria, Energia i Turisme i d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. «Per sol·licitar eixes autoritzacions -afegeixen-, s'exigeix ​​un document tècnic explicatiu de les activitats i un estudi profund i rigorós que cobrisca tots els aspectes mediambientals que exigeix ​​la llei, les directives de la Unió Europea i les millors pràctiques i estàndards a nivell internacional ».

Possible descobriment
L'empresa assegura: «Fins que no es realitzen les activitats de sísmica i els sondejos exploratoris no tindrem la certesa del que hi ha i quant hi ha. En eixos moments podria haver-hi un descobriment tant de gas com de petroli i fins que no es realitzen les activitats pertinents no ho sabrem amb exactitud». A més, assenyalen que «com a companyia internacional amb una llarga trajectòria i àmplia experiència (…) som molt rigorosos amb el compliment de tots els requeriments de la legislació de cada país (…) i molt conscients de la nostra responsabilitat davant les persones i les comunitats» . «És el nostre màxim interès -sentència l'empresa- que les activitats es duguen a terme de forma responsable i preservant al màxim la seguretat, el medi ambient i les persones».

Les claus

CAMPANYA SÍSMICA
Treball en el mar
La sísmica en 3D substitueix i complementa la 2D utilitzada ja en el Golf de València. El mètode és el mateix però més car i precís: un canó d'aire governat des d'un vaixell provoca explosions l'ona xoca i rebota en el fons marí per obtenir una 'imatge' de la geometria i les capes del subsòl.

REACCIONS
Bauzá, sense informació
El president del Govern, de visita ahir a l'illa, va dir que «no tenim informació» sobre el projecte. Bauzá ha afegit que el cas de Balears difereix del de Canàries. Aquest diari no va poder contactar ni amb el diputat ni amb el senador del PP, Enrique Fajarnés i José Sala.