Per L'Horta · Defensem el territori

tendetes.jpeg

Un projecte de carretera amenaça l’horta d’Alboraia

La Diputació de València ha començat els tràmits per tal de construir una nova variant a la carretera de les Vinyes (o CV-311 en la sue denominació oficial) que ara mateix està considerada una via agrícola. L'excusa de l'administració és que la nova carretera és necessària per evitar el col·lapse a la Ronda Nord i a més facilitar el trànsit a Les Tendetes, una menuda pedania on viuen entre 15 i 20 famílies.

El que no té en compte el projecte, però, és que per a fer-se possible cal destruir 80 hortes productives i, a més, protegida pel seu alt valor paisatgístic.

Per evitar esta nova agressió a la nostra horta, diferents entitats i plataformes –Per l'Horta, Plataforma per la Sobirania Alimentària, Enginyers sense Fronteres, SEAE, CERAI o el grup de consum de Patraix, entre d'altres, aixina com llauradors afectats- ja han començat a mobilitzar-se, tot i que el projecte, per ara, sols es troba en el "Pla de participació pública de l'Estudi d'integració paisatgística” –o siga, és una “idea”- i ni tan sols es poden presentar al·legacions. Però per a les entitats mobilitzades és millor tractar d'actuar amb prevenció per tractar que eixa “idea” no arribe a materialitzar-se mai.

En contra de la carretera argumenten que eixa és na nova agressió a un ecosistema i un patrimoni natural i cultural vital en la història i identitat valencianes i que ja molt castigat després d'anys d'urbanització per l'especulació i la bombolla immobiliària. “La nova carretera no sols asfaltaria una part de l'horta que és altament productiva, sinó que en fragmentaria una part encara més gran, més posant-la en perill de ser inviable i afectant-ne també la biodiversitat”.

Aquesta horta, recorden, és, a més d'un patrimoni immaterial –reconegut per la UNESCO en el cas del Tribunal de les Aigües, al que està indestriablement lligada- una realitat econòmica que genera ocupació local i aliments sans i de qualitat en una època en que la sobirania alimentària dels pobles es troba més amenaçada que mai. La destrucció de l'horta implica també la destrucció de llocs de treball en l'agricultura i el comerç i reforça un model agroindustrial en el que les grans superfícies van monopolitzant tot el mercat alimentari, controlant preus, qualitat i drets laborals i de consum.

Es dóna el fet, a més, que entre algunes de les hortes amenaçades n'hi ha algunes de les pioneres en agricultura ecològica al País Valencià. La seva desaparició dificultaria encara més el dret a accedir a “uns aliments sostenibles, saludables i molt bons”, tal i com es destaca des del grup de consum de Patraix.

Des de Per l'Horta s'ha elaborat un esbós de pla alternatiu de mobilitat en el que es qüestiona la necessitat del vial –el tràfic va disminuir un 15% entre el 2007 i el 2010- que a més expulsaria el tràfic no motoritzat –sobretot cavalls i tractors en una zona agrícola,- agreujant el problema enlloc de solucionar-lo. El pla alternatiu es pot descarregar al final d'aquest article.

Per tot això, les diferents entitats han preparat un pla per explicar els seus motius a la societat i de mobilitzacions.