Per L'Horta · Defensem el territori

llauro.jpg

La Unió de Llauradors denuncia que la pujada de taxes del Comité d’Agricultura Ecològica posa en perill el futur d’esta producció

La quota base de manteniment de la certificació s'ha elevat enguany un 173%

LA UNIÓ de Llauradors denuncia la brutal pujada experimentada en les quotes del Comitè d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV) per a enguany, circumstància que posa en perill la viabilitat de nombrosos productors i el futur d'aquesta producció en auge.

La quota base de manteniment de la certificació ecològica ha passat de 53,54 euros per explotació a 145,74 euros (173%), a més la quota per superfície inscrita ha pujat l'IPC del passat any estimat en un 2,9%. També han patit alces importants la quota d'inscripció per certificacions noves, la quota d'ampliació de cultiu o la quota per canvi de titularitat.

Els operadors del CAECV s'han assabentat d'aquestes pujades a través d'una simple carta on s'especifiquen les noves quanties a pagar, però no apareix cap tipus d'explicació ni motiu referent a això. A molts d'ells els ha arribat fins i tot l'escrit quan l'entitat bancària ja li havia cobrat el rebut.

LA UNIÓ considera que aquest increment de les taxes va a provocar que el menut productor ecològic tinga dificultats per a mantenir la seua explotació i tenint en compte el minifundisme existent a la Comunitat Valenciana suposarà un greu fre per al futur d'aquest tipus de producció que no empra l'ús de productes químics. Aquesta organització professional agrària aposta per una certificació ecològica pública, democràtica i gratuïta. En aquest sentit vincula el fet que siga gratuïta no com una subvenció, sinó més aviat com una compensació per la seua contribució al medi ambient, al manteniment de la biodiversitat, a la salut, al no contaminar.

La majoria de productors ecològics valencians, amb una dimensió territorial reduïda de les seues explotacions, tornen a rebre un nou colp perquè “no arriben a la superfície mínima per a accedir al cobrament de les ajudes però sí a pagar unes taxes abusives com les que ha imposat el CAECV”.

LA UNIÓ assenyala que és incomprensible que mentre les directrius de la nova PAC semblen apostar per l'agricultura ecològica, quan els consumidors semblen conscienciar-se cada vegada més sobre els productes ecològics i de proximitat, el Comitè d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana impose unes taxes desorbitades i fora de tota lògica.