Per L'Horta · Defensem el territori

cabanyal.jpg

Llibre del Cabanyal a destemps

La Politècnica publica ara un llibre crític amb el pla municipal pagat per l'anterior Govern

JOSÉ PARRILLA /Levante

La Universitat Politècnica de València, com a editora, i el Ministeri de Cultura, com a entitat patrocinadora, han publicat un llibre sobre el Cabanyal crític amb la prolongació de l'avinguda Blasco Ibáñez, el que ha causat un profund malestar en l'equip de Govern Municipal, que actualment negocia precisament amb el ministeri, ara del seu mateix signe polític, un canvi o anul·lació de l'ordre ministerial socialista que paralitza aquesta prolongació.

L'edició d'aquest llibre, titulat «El Cabanyal. Patrimoni en risc », té l'origen en un conveni signat fa dos anys entre la UPV i el Ministeri de Cultura, llavors sota el comandament del Govern socialista i de la ministra Ángeles González-Sinde, signant de l'ordre que paralitzava, per perill d'espoliació, l'aplicació del Pla Especial de Protecció i Reforma Interior (Pepri) del Cabanyal, és a dir, la prolongació de Blasco Ibáñez.

Segons ha explicat Gaspar Muñoz, editor del llibre, la proposta va sorgir en el si de l'Institut de Restauració del Patrimoni de la UPV "per la preocupació que existia sobre el Cabanyal" i per la necessitat de fer "un informe seriós i rigorós del patrimoni del barri". I el Ministeri de Cultura, molt implicat en aquest problema, va signar una subvenció de 160.000 euros que van ser carregats als pressupostos generals del 2011.

Dos anys de treball

"Després, eixe tipus de treballs porten el seu temps i els informes s'han prolongat fins al mes de novembre", va explicar Gaspar Muñoz, tot açò sense cap obstacle del nou Govern del PP. És més, en el mes d'agost expirava el termini d'execució dels treballs i "no hi va haver problemes per obtenir del ministeri una pròrroga de tres mesos" per tancar l'obra, assegura.

Finalment, el llibre ha vist la llum el gener amb la distribució d'una part dels 500 exemplars pactats en el conveni. Encara que no hi ha hagut una presentació oficial, l'exemplar ja el tenen tots els col·laboradors, algunes llibreries i també l'Ajuntament de València, on pel que sembla eixa publicació ha causat sorpresa i un profund malestar.

De fet, el llibre ha vist la llum quan l'equip de govern municipal negocia amb el Ministeri de Cultura l'anul·lació o variació de l'ordre ministerial que té aturat el pla del Cabanyal. El considera, per tant, un torpede enmig de les negociacions i munició per als detractors dels seus plans. En qualsevol cas, Gaspar Muñoz va voler deixar clar que aquest llibre "és un treball acadèmic que no va contra ningú. És simplement, va afegir, una investigació sobre un tema patrimonial".

En eixe sentit, l'articulista i fotògraf Joaquín Bérchez, ha explicat que el llibre "té una solvència calmada del problema de la prolongació". "Amb independència del problema, el llibre té un valor cultural, no té un plantejament pamfletari, és el millor que es pot fer pel Cabanyal", va dir.

Sobre la no presentació del treball, Gaspar Muñoz va assegurar que està pendent la publicació d'un segon volum i l'obertura d'una exposició sobre el mateix assumpte, pel que han pensat que seria bo posposar per presentar tot al mateix tiempo.Libro del Cabanyal a deshora La Politècnica publica ara un llibre crític amb el pla municipal pagat per l'anterior Govern.