Per L'Horta · Defensem el territori

vichi.jpg

Propera parada a l’absurd: el món de l’aigua mineral

Blog Scentia

 

Després d'unes setmanes de calma, fa uns dies la Unió Europea va emetre un nou informe sobre les suposades propietats beneficioses de diversos ingredients alimentaris. Més d'una dotzena de propostes efectuades per la indústria alimentària per publicitar propietats miraculoses en els seus productes van ser denegades per manca de rigor científic.

Res de nou, però entre tots els informes un em va cridar l'atenció poderosament. El realitzava el Panell d'Experts en Nutrició, Al·lèrgies i Dietètics sobre la sol·licitud presentada per l'empresa Vichy Catalán, SA per a poder publicitar, ni més ni menys, que el consum de la seua aigua mineral és capaç de reduir la resposta lipídica postprandial després de la ingesta dels àpats provocant una reducció en les concentracions de colesterol i triglicèrids.

Hui no em vaig a limitar sols a desgranar quines són les raons de l'EFSA per denegar eixa sorprenent petició de Vichy Catalán SA. A més vaig a mostrar-los a les empreses d'aigües minerals el camí per a poder publicitar en les seues etiquetes eslògans que mai els haurien passat pel cap als responsables dels seus departaments de màrqueting i que compleixen l'absurda llei vigent.

Per si açò els sembla poc, també he decidit explicar de quina forma vostès tenen la possibilitat de ser milionaris sense eixir de casa. Finalment, i espere que em perdonen este apropament a les pseudociències, al final del post els espera una sorpresa que els homeòpates disfrutaran de valent… seguen i llegisquen detingudament perquè açò de les aigües minerals i l'EFSA és de traca.

Sincerament no entenc com després del que ha passat amb milers de peticions de la indústria alimentària per publicitar surrealistes "health claims" en els seus productes hi ha encara empreses que segueixen enviant sol·licituds amb escàs rigor científic. En el cas de Vichy Catalán, dels pocs articles presentats per poder justificar que el consum de 0.5 litres d'aigua carbonatada amb alta concentració de fluorurs (7.9 mg / ml) és capaç d'afectar positivament a les concentracions de colesterol o triglicèrids no van ser suficients per demostrar eixe efecte.

Després d'analitzar la documentació presentada per l'empresa, el Panell d'Experts de l'EFSA va arribar a la conclusió que la sol·licitud era inconsistent ja que no existien diferències significatives en els nivells de triglicèrids o colesterol de la població a la qual es va administrar l'aigua de Vichy Catalán i el control (aigua mineral no carbonatada baixa en fluorurs). A més el tractament estadístic dels estudis era inadequat i les poblacions on s'havia realitzat l'estudi estaven compostes per un nombre molt baix de persones. En resum, que no, que cap tipus d'aigua mineral ha demostrat que servisca ni per millorar la resposta lipídica postprandial ni per res semblant.

Fa uns mesos vaig publicar un post titulat "El Reglament europeu que ha acabat amb la investigació, el desenvolupament i la innovació en la indústria alimentària" en el qual criticava ferotgement l'absurda reglamentació que acabava d'entrar en vigor de manera definitiva a la UE al camp dels aliments funcionals. Segons eixa nova normativa europea, un aliment pel sol fet de fer-se amb una mínima concentració de molts micronutrients (vitamines i / o minerals) que podem trobar en altes concentracions en aliments habituals pot al·legar una infinitat de propietats confonent greument al consumidor.

Algunes empreses com Danone, Nestlé o Kaiku ja se n'han adonat i emprant la tàctica de l'asterisc confonen al consumidor contínuament. Altres, com és el cas de les empreses "d'alguns" tipus d'aigües minerals (que no tots), trigaran poc a adonar-se'n i utilitzant una lleugera modificació en la quantitat de minerals que ja tenen els seus productes prometran de tot sota l'empara legal de l'EFSA. Ho veurem.

Però si vostès creuen que el que han llegit és una bogeria, agarrent-se fort amb el que ve ara. Aixequeu-vos i aneu a la cuina amb una ampolla buida. Obrin l'aixeta de l'aigua i plenent-la. Fet? Doncs que sàpiguen que vostès estan autoritzats a etiquetar eixa ampolla posant les següents health claims pel sol fet de portar aigua:

▪ El consum de 2 litres d'aquest producte contribueix a mantenir les funcions físiques i cognitives normals.

▪ El consum de 2 litres d'aquest producte contribueix a la regulació normal de la temperatura corporal.

No sé si s'hauran adonat de la gravetat del fet… del qual les empreses d'aigües minerals haurien de prendre nota. Els posaré un exemple. Fruit de la inconsciència i de la desesperació (no em cap altra raó) vostès decideixen anar a un homeòpata. Li expliquen el seu problema i l'homeòpata en qüestió, amb la seua bona retòrica, els contesta que vostès "pateixen un procés cognitiu alterat que comporta una alteració física producte d'un desajust tèrmic". Acollonits per tan tremenda sentència li pregunten si té algun remei que puga tractar eixa gravíssima patologia.

En eixe moment el nostre amic es dirigeix ​​al seu armari miraculós i treu una ampolleta amb una etiqueta que diu "Aquest producte contribueix a mantenir les funcions físiques i cognitives normals ia la regulació normal de la temperatura corporal"… precisament el remei a la seua malaltia que vostès paguen encantats.

A continuació l'homeòpata els cobra una pasta considerable per una ampolla de dos litres de la seua poció màgica… que no és ni més ni menys que aigua de l'aixeta, i així vostès se'n van tan contents i mai podran dir que han estat estafats perquè tot es s'ha realitzat conforme a l'infame "Reglament europeu que ha acabat amb la investigació, el desenvolupament i la innovació en la indústria alimentària".

No s'enfaden amb mi, facin-ho amb l'EFSA. És absolutament inaudit que s'hagen aprovat certes al·legacions nutricionals que permetisquen a la indústria alimentària vendre productes en què es publiciten meravelloses propietats només per posseir en la seua composició quantitats irrisòries de micronutrients que es troben a altes concentracions en centenars d'aliments que consumim cada dia… o per consumir dos litres d'aigua.