Per L'Horta · Defensem el territori

Jardins-del-Real.JPG

L’Horta de València, al costat de casa

El blog de la Tabla

 

València és horta i no són paraules, és una realitat que, afortunadament encara es pot veure i fotografiar enmig de la terrible invasió de rajoles. La Unió Europea ha considerat l'Horta de València com 'Paisatge Susceptible d'Especial Protecció' pel seu alt valor cultural i paisatgístic. A més, un estudi de la Unió Europea, conegut com l'informe Dobris, classifica 30 paisatges a Europa. Un d'ells s'anomena Horta, i correspon a sis xicotets àmbits situats a Itàlia, Grècia i Espanya (València i Múrcia).

Però la manca de relleu generacional ha fet que el patrimoni cultural de l'horta valenciana es vaja reduint i amb açò, esborrant els trets que defineixen qualsevol paisatge: el que ha succeït durant segles en eixe lloc. Un patrimoni cultural i agrícola que en ocasions fins als propis habitants de la ciutat desconeixen o menyspreen tot i ser admirat i reconegut internacionalment.

Quan vaig venir a viure a esta zona em va cridar l'atenció com perillosament es trobava l'horta prop de la carretera. Sentia com si faltés eixe espai acordonat que s'instal·la enfront qualsevol obra d'art que requereix una especial protecció. En l'horta de València hi ha més de 400 elements patrimonials de gran valor inventariats. Alguns s'han pogut salvar enmig de la urbs, però el 70% està en estat d'abandonament.

Ahir vaig estar en els Jardins de Vivers a València i vaig aprofitar per visitar l'exposició d'accés lliure al Museu de Ciències Naturals, Hortografries, que forma part d'un projecte sobre l'horta de la Universitat de València en col·laboració amb el CSIC (Centre Superior d'investigacions Científiques), que a més inclou el documental "l'horta, al costat de casa" i el llibre "l'Horta de València, un paisatge cultural amb futur incert".

Us mostro algunes de les imatges que es poden veure en l'exposició i el documental, que recomano a aquelles persones que desitgen conèixer els detalls sobre aquest extraordinari patrimoni cultural i agrícola, el seu reconeixement internacional i el seu futur incert. Haurem de posar un granet de sorra entre tots per salvar l'horta de València, "… els camps conreats que en un altre país passarien per deliciosos jardins …"