Per L'Horta · Defensem el territori

tractor.jpg

Llauradors denuncien a la Generalitat davant la UE per retenir ajudes

El Economista

 

L'organització agrària valenciana Unió de Llauradors ha presentat eixe dimarts més de 1.200 queixes individuals davant la seu de la Representació de la Comissió Europea a Espanya, situada a Madrid, per l'impagament de la Generalitat a les ajudes procedents dels fons europeus Feader.

Segons ha explicat l'organització en un comunicat, "es tracta d'agricultors i ramaders de la Comunitat Valenciana que en els últims mesos han traslladat el seu malestar a la Unió pel retard en el cobrament de les ajudes i que creuen convenient presentar una queixa davant les autoritats comunitàries ".

La quantitat d'ajudes pendents als llauradors i ramaders valencians se situa en una xifra entre 120 i 150 milions d'euros, segons els seus càlculs i "en alguns casos es remunten fins i tot a l'any 2010". Estes queixes han estat traslladades per afectats a l'organització agrària.

En la presentació d'aquestes queixes a Madrid han estat presents el secretari general de la Unió de Llauradors, Ramon Mampel, acompanyat de la seua Comissió Executiva, i el coordinador estatal de la Unió d'Unions, José Manuel de las Heras.

La Unió ha presentat les queixes mitjançant un escrit dirigit a la secretària general de la Comissió Europea, Catherine Day. En el mateix s'indica que "l'Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària, encarregada de la gestió de les ajudes de la Conselleria d'Agricultura, presumptament, ha pogut percebre els imports corresponents a les ajudes i no haver-los destinat als seus legítims beneficiaris".

La Unió demana a l'escrit "la intermediació de la Comissió Europea per conèixer els motius del perquè no s'han pagat les ajudes als seus legítims beneficiaris, s'esbrine on són els diners d'aquests ajuts, s'inste a les autoritats espanyoles i valencianes a abonar els imports als agricultors i ramaders per eixes ajudes no percebudes, i si es considera pertinent, es depuren les possibles responsabilitats".

Al llarg de l'any passat la Unió va realitzar diversos actes a les oficines comarcals de la Conselleria d'Agricultura, on els agricultors i ramaders registraren sol·licituds de petició a la Generalitat perquè els indicara quan anava a pagar les ajudes pendents als llauradors. No obstant açò l'administració autonòmica ni tan sols ha contestat, circumstància que també denuncia l'organització a les autoritats de la Comissió Europea.

"Molts agricultors i ramaders del País Valencià es troben en una situació realment angoixant per eixos impagaments i davant una tessitura difícil de si seguir endeutant-se o abandonar la seua explotació", assenyala la Unió al comunicat.