Per L'Horta · Defensem el territori

el-saler.jpg

El PP rebutja demanar-li al port mesures duradores per evitar l’erosió del Saler

Bernal assegura que la platja ha crescut i acusa Compromís de voler frenar el desenvolupament econòmic

H.G. / Levante

El PP s'oposà en el ple de l'Ajuntament de València celebrat el 26 de març a sol·licitar al port de València un pla "per regenerar les platges del sud de manera eficaç i duradora i estabilitzar les del nord" com va plantejar la regidora de Compromís Pilar Soriano en una moció que va ser recolzada pel grup socialista i EU.

En el debat de la moció Pilar Soriano s'ha referit a les contínues ampliacions del port de València-primer al sud i després al nord-que han suposat la "degradació de les nostres costes". La regidora va al·ludir al procés de basculament que estan patint les platges de la Malva-rosa i el Cabanyal i a la regressió del Saler. En punts concrets, com la urbanització de la Casbah, la línia de platja ha retrocedit quasi 50 metres.

Soriano va al·ludir a un informe del catedràtic de Ports i Costes de la Universitat Politècnica Josep Serra, on adverteix dels greus efectes de l'ampliació sud sobre les platges del Parc Natural de la Devesa. Eixes platges s'han vist greument danyades després del varament de dos vaixells al setembre. La regeneració de les dunes, erosionades per l'avarament, ha costat 600.000 euros però, segons veïns i oposició, no ha resultat efectiva.

La regidora de platges, Lourdes Bernal, ha esgrimit per la seua part un informe de febrer de 2013 del mateix expert citat per Soriano i aparentment contradictori en el qual assegura que l'ampliació del recinte portuari "no suposa cap risc per a l'estabilitat i evolució de les platges ni al nord ni al sud del port". Segons Bernal, "les platges del sud no han decrescut, sinó que han experimentat un xicotet creixement". Josep Serra va aclarir a eixe diari que els informes esmentats per ambdues regidores són contradictoris perquè l'al·ludit per Compromís es refereix a l'ampliació sud, causant principal del retrocés del Saler i Pinedo, amb la qual Serra va ser molt crític. L'informe citat per Bernal és l'últim que s'ha presentat al Ministeri de Medi Ambient sobre el Pla de Vigilància de l'Evolució de les platges al Nord i Sud del Port de València que l'APV va encarregar a la UPV i que conclou que l'ampliació nord no afecta el procés de regressió històrica que pateixen les platges del parc natural.

"Falta de transparència"

Soriano va retreure la falta de transparència i accés al pla de vigilància, una de les exigències de la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) de la macroampliació del port. En el ple, Bernal va acusar Compromís de intentr "posar fre" al desenvolupament econòmic i turístic que suposa el port per a la ciutat. Al PSPV li va recordar que va ser el PSOE el que va donar la DIA a l'ampliació nord.