Per L'Horta · Defensem el territori

capatassos-catarroja.JPG

Els alumnes de l’escola de capatassos creuen en l’agricultura com una eixida a la crisi

Tenen la possibilitat d'estar en el camp per practicar el que s'ha estudiat a les aules

Els estudiants, de diverses edats i procedents de cicles mitjans, universitat o treballadors en atur, consideren que el sector primari es recuperarà en un futur

Diputació de València

L'Escola de Capatassos Agrícoles de Catarroja arriba al final de curs amb els alumnes preparant els exàmens alhora que estan ficats de ple en les pràctiques que realitzen en les instal·lacions del centre, els de primer curs, i en empreses col·laboradores, els de segon i tercer.

Els futurs tècnics agrícoles destaquen la possibilitat d'estar en contacte amb la terra, de poder dur al camp el que han après durant els mesos d'hivern a les aules, cosa que han vingut fent al llarg de les més de 50 promocions que han passat per les instal·lacions de la Diputació de València.

Daniel Giner, estudiant del centre, diu que va deixar la universitat perquè ell buscava açò, el contacte amb la natura, les pràctiques, eixir al camp a utilitzar maquinària.

L'agricultura convencional va quedant enrere mentre que l'ecològica ha passat al davant en l'ensenyament i, també, al mercat pel que els aprenents d'agroalimentació eixiran preparats per a la seua integració en el món laboral, adaptats a les tendències predominants en el sector.

Asier Rojo un altre dels alumnes, comenta que "el sector agroalimentari és un dels que més han resistit a la crisi i és una oportunitat per a nosaltres".

Després del fred arriba la collita

Després d'un hivern de molta pluja i vent, amb el bon temps, arriba també la posada en pràctica de tot el que han après a l'aula els alumnes de cicle superior de Gestió d'Empreses Agropecuàries i del cicle mitjà de Producció Agroecològica.

Cada grup disposa d'una sèrie de parcel·les fitades i d'una determinada superfície assignada per a cada un d'ells.

Després de realitzar les sembres prèvies en planters en safates, s'han trasplantat a les seves respectives parcel·les per assajar les diverses operacions de cultiu.

Així, des de la sembra, el repicat, el trasplantament, la col·locació de tutors, les podes, el reg, els tractaments ecològics o la lluita biològica contra les plagues i la recol·lecció són les tasques que els alumnes van realitzant a les seves plantes.

Amb el clima d'aquests dies s'està treballant amb els cultius més representatius de l'Horta com són la tomaca valenciana, l'albergínia de Gandia, el meló de tot l'any i el "Roget", el cogombre francès i de la terra, carabasseta de fregir, encisam, garrofó, etc.

El professor Filiberto Armengol imparteix les seues classes pràctiques de final de curs en el camp de l'Escola de Capatassos de Catarroja i comenta el seu compromís amb la classe per "motivar i implicar. És una tasca que necessàriament cal anar inculcnt-la des de les classes i en les tasques de la tutoria ", assegura.

"També he d'agrair – diu-la bona predisposició de la majoria dels alumnes, sobretot amb la part pràctica molt treballada, que és un dels valors afegits que s'ofereixen en aquesta escola".