Per L'Horta · Defensem el territori

cabanyal-intim.jpg

Cabanyal Íntim plena de teatre les cases del barri per a “celebrar la vida”

Del 26 al 28 d'abril, el festival omple de teatre les cases del barri amenaçades pels enderrocs

Aquesta tercera edició presenta novetats gastronòmiques i espectacles on es menja i beu

L'objectiu és posar en valor un entorn amenaçat amb economia degradada

Pilar Almenar Vara / El País

Dos ballarins dansen pujats a la taula d'un menjador, a un metre escàs dels espectadors, que aplaudeixen l'actuació. Centrat en el teatre íntim, proper i experimental, la tercera edició del festival Cabanyal Íntim arrencarà demà a València i omplirà de teatre les habitacions de les cases amenaçades pel pla d'enderrocs de l'Ajuntament de València. "Malgrat la que està caient, que no se'ns robe el dret a celebrar, a ser feliços!", deien Isabel Caballero i Jacobo Julio, directors del festival, en relació al lema d'aquesta edició.

La "necessitat de comunicar i crear", la lluita contra la destrucció del barri i la urgència de revitalitzar l'economia, són els motius que segueixen empenyent a organitzar el festival un cop més. Amb l'objectiu de revitalitzar el barri i posar en valor la Plataforma Salvem el Cabanyal i la companyia Francachela Teatre s'organitzen menudes peces teatrals d'un màxim de 20 minuts i proposen enguany una novetat: el menjar.

"Com millor pot celebrar-se la vida és menjant", deia Jacobo Julio. A més dels espectacles teatrals tradicionals, en els que la crítica és l'element fonamental, el festival proposa enguany una ruta de bars i dos espectacles gastronòmics a diferents llocs del barri.

"L'Havana és com el Cabanyal però en tropical", deia a la roda de premsa inaugural Javier Mariscal, dissenyador de la imatge del festival. Per aprofitar eixa similitud, el festival ha organitzat l'espectacle Paladar Havana en què música, teatre i gastronomia cubana s'uniran al barri del Cabanyal.

Sota el lema "Qui té por del bloc ferotge?" i per posar el punt de vista en les zones més oblidades i en els col·lectius menys visibles del barri, els organitzadors han plantejat una "jornada de convivència entre paios i gitanos" al bloc Ruiz Jarabo. En aquesta jornada, els mateixos habitants ensenyaran com és la seua vida a l'edifici i el projecte La cuina furtiva, oferirà un dinar de convivència a la qual seguirà una sobretaula.

Els espectacles del festival, molts d'ells gratuïts, estan destinats a un públic ampli, fins i tot l'infantil. Per un preu que oscil·la entre els 3 i els 12 euros, es pot gaudir de 13 actuacions diferents que es representaran fins a 6 voltes diàries. Una part dels diners recaptats es destinaran a la tasca de defensa del barri de la Plataforma Salvem el Cabanyal.

El dissenyador valencià Javier Mariscal, que va carregar en la roda de premsa contra la classe política per les retallades, la pujada de l'IVA, les rodes de premsa sense preguntes, el paper de la premsa en elles, el pla de destrucció del barri i fins i tot perquè els polítics no sàpiguen parlar anglès, s'ha mostrat satisfet que aquest tipus d'iniciatives es porten a terme. "Cabanyal Íntim és l'expressió del que ens toca fer a la societat civil cada vegada més".

Mariscal ha animat a anar als espectacles: "Vine, entra a la casa i veuràs que hi ha una manera de viure, com es filtra la llum per les finestres … i veuràs que açò té un valor. ¿Per què s'ha de destruir?".