Per L'Horta · Defensem el territori

image.jpeg

Compromís denuncia al Consell Agrari de l’Ajuntament l’abandonament de l’horta de València

Compromís ha presentat una Interpel.lació al Ple de l’Ajuntament per a conéixer quins treballs s’estan fent des de la Comissaria de Francs i Marjals per assegurar el rec de les zones d’Horta entre el riu Túria a la zona de Monteolivet, el límit amb el mar finsba Pinedo, el terme municipal de Sedavi i els camins de Cases de Campillo i de Trànsits. Una de les poques zones d’horta que resten en la nostra ciutat que encara es cultiven pels llauradors valencians.

La jurisdicció de Francs i Marjals naix d’un Privilegi otorgat pel Rei Pere II en 1386 als Justícia, Jurats i Consell de la ciutat. Després de 1707 el nomenament del Comissariat de Francs i Marjals passa a ser potestat de l’Alcaldia. En estos moments Dª Mari Àngels Ramon Llin és la Comissaria corresponent nomenada en aquesta legislatura.

Per desgràcia no es coneixen les activitats d’aquesta Comissaria. No hi ha inspectors coneguts, ni atandadors, ni es mantenen de forma adequada les sèquies ni els sequiols en matèria de neteja, eliminació de brossa etc. ni res que indique una mínima cura d’un sistema de rec de més de sis-cents anys que l’Ajuntament té l’obligació de mantenir i que tot sembla indicar que s’ha deixat abandonat a la seua sort.

Compromís vol cridar l’atenció de com inversions de més de 700.000 € (tal com s’indica en cartells propagandístics de la Conselleria) per a dur les aigües depurades de Pinedo a aquesta zona d’horta de Francs i Marjals, són malbaratades perquè ningú es molesta en finalitzar les obres de connexió pendents d’uns pocs metres entre sèquies darrere de l’hospital de la Nova Fe. És molt escandalós també regants de
la zona hagen d’emprar aigües de Parcs i Jardins per al rec ja què, si no fora d’aquesta manera, seria impossible regar determinades zones.

Volem exigir al PP que governa l’ajuntament una mínima preocupació pels temes agraris. No solament no tenen cap regidoria encarregada del tema agrícola (les competències es reparteixen entre el Consell Agrari, el Cicle Integral de l'Aigua, etc.) sinó que impossibiliten de forma objectiva el cultiu d’unes terres d’horta per no posar en marxa els mecanismes de funcionament del rec corresponents. Un menyspreu no només a una activitat econòmica fonamental sinó també a una de les arrels culturals bàsiques de la ciutat de València.

Compromís mitjançant el seu representant en el Consell Agrari, farà un seguiment estricte del compliment de les obligacions de l’Ajuntament per a garantir el rec normal en aquest zona d’horta, una de les poques que resten en la ciutat de València. I defensarà que la realització de noves infraestructures hidràuliques (com un pou) supose cap inversió addicional als regants. Primerament perquè ja s'ha realitzat una obra pública (la canalització de la Depuradora de Pinedo) per tal de solucionar els problemes d'abastiment d'esta partida, i en segon lloc perquè la propietat i l'adminstració de les sèquies de Francs i Marjals així obliga a l'Ajuntament.