Per L'Horta · Defensem el territori

anunci1.jpg

Finalistes dels Premios Sombra 2013 a la pitjor publicitat

 

Dones florero, truites de silicona, teràpies de consumisme ferotge, trajectòries de publicitat enganyosa. Ecologistes en Acció presenta als finalistes dels seus Premios Sombra 2013 als pitjors anuncis de l'any. Convida a votar el Premi del Públic en una pàgina web en què es poden veure eixos anuncis. Un grup d'experts escollirà el Premi del Jurat.

Per sisè any consecutiu i coincidint amb els Premis Sol de Publicitat, es destaquen els anuncis que transmeten valors masclistes, discriminatoris, irresponsables, insolidaris o consumistes. Amb aquests premis alternatius, Ecologistes en Acció posa de manifest el paper de la publicitat com a instrument de persuasió massiva per a la compra de productes i serveis. A més es gasta com a instrument d'educació per al consumisme amb la transmissió de valors i conductes que obliden que és impossible un creixement infinit en un planeta de recursos limitats.

En els últims mesos representants de l'organització han valorat centenars de campanyes publicitàries difoses al llarg de l'any. S'han triat vuit finalistes, un per cada categoria establerta, sent eixos els que optaran als dos premis finals, el Premi del Públic i el Premi del Jurat.

Els finalistes dels Premis Ombra 2013 són els següents:

El finalista de la categoria TRUITA DE SILICONA, que engloba aquelles campanyes que promouen una alimentació insalubre i perjudicial amb la sostenibilitat, és Buitoni, per la sèrie d'anuncis de plats preparats Completíssim. Es fomenta un estil de vida en el qual els dies queden reduïts a treballar un nombre il·limitat d'hores i després "gaudir" d'una activitat sedentària com veure la televisió mentre es degusta un plat de menjar precuinat.

El finalista de la categoria M'HO EMPORTE, que destaca les campanyes que fomenten els valors més consumistes, és Ikea, per la seva campanya "Ikea Teràpia". Es mostra el consum com una acció transcendent, capaç de fer-nos superar situacions negatives o estats d'ànim baixos, més relacionats amb les nostres mancances afectives o d'identificació social, que amb necessitats materials.

El finalista de la categoria CENUTRIO, en la qual queden inclosos els anuncis que fomenten valors contraris a allò col·lectiu, ètic, sostenible o solidari, és Loteries i Apostes de l'Estat, per la seva campanya "Els problemes de ser ric". Es redueix el concepte de la riquesa a una accepció tan pobre com l'enriquiment econòmic individual, sense importar a qui o què calga carregar-se.

El finalista de la categoria RENTADORA VERDA, que aglutina les campanyes que emmascaren la repercussió social i ambiental dels anunciants sota una imatge publicitària d'empresa responsable, és ENCE, per un anunci, el lema és "Cultivem un món millor per a tots". Es presenta com una empresa energètica especialitzada en la biomassa, quan en realitat la seua principal activitat empresarial és la producció de cel·lulosa d'eucaliptus, sent el major gestor forestal privat a l'Estat Espanyol.

El finalista de la categoria RENTAT SOLIDARI, que engloba aquells anuncis que transmeten valors socials, solidaris i fins i tot revolucionaris, quan l'activitat empresarial de l'anunciant es caracteritza per tot el contrari, és Coca Cola, pel seu anunci "I si ens alcem". Pretén ser una crida a l'activitat física, en un moment en què la transnacional s'enfronta a la crítica creixent per la seva responsabilitat en l'obesitat. Juga alhora amb un missatge subliminalment subversiu en un moment d'indignació.

El finalista de la categoria FLORERO, en la qual queden incloses aquelles campanyes que utilitzen la dona com a objecte sexual o que mostren una visió estereotipada d'elles, és Toyota, pel seu anunci de Toyota Verso "els meus pares, els meus herois". Invisibilitza el paper de la mare i sobrevalora el del pare: en l'anunci es veu com pare és superman, explorador o astronauta, mentre que la mare no és res, només una acompanyant.

El finalista de la categoria especial LA CRISI ÉS RENTABLE, en què es destaquen els anuncis que aprofiten l'escenari de crisi econòmica per llançar el seu missatge comercial, és CAMPOFRÍO, per la seua campanya "El currículum de tots". Manipula la realitat i pretén convertir una cosa de la que hauríem d'estar profundament avergonyits i indignats, en quelcom del que enorgullir-nos.

El finalista de la categoria especial A TOTA UNA TRAJECTORIA, en la qual s'inclou als anunciants que amb la seua publicitat promouen, any rere any, un model insostenible ecològicament i injust socialment, és Bankia per les continuades campanyes de rentat d'imatge de la entitat bancària, arribant en l'última d'elles a demanar-nos que "Comencem pels principis". Tota una estratègia que amaga la ruïnosa gestió que ha generat una estafa econòmica resolta en forma de deute públic impagable.

El Premi del Públic serà elegit, per votació, per les persones que visitin la pàgina www.letra.org/premiosombra fins al 20 de maig.

El jurat, que triarà un dels premiats, està format per:

Carolina Meloni. Professora d'Ètica de la Universitat Europea de Madrid. (Presidenta del Jurat)
Antonio Car. Professor jubilat de Publicitat de la Universitat Complutense de Madrid.
Miguel Brieva. Dibuixant i escriptor.
Ana Teresa López Pastor. Professora de Sociologia del Consum i Publicitat de la Universitat de Valladolid.
Gerardo Pedrós. Catedràtic de Física Aplicada de la Universitat de Còrdova i expert en Sostenibilidad.Finalistas dels Premis Ombra 2013 a la pitjor publicitat