Per L'Horta · Defensem el territori

consum-sostenible.jpg

El per què d’aquest blog

Carles Porcel

 

Per què em vaig decidir escriure Pensem i actuem -efectivament- en verd? Per compartir dos tipus de continguts.

L'un és el consum responsable. Sovint m'he sorprès que gent molt implicada en el moviment ecologista, en els moviments socials, sovint consumeix, més o menys, com qualsevol altre ciutadà, amb les implicacions negatives que té en els drets humans o en el medi ambient. Per exemple, els dos últims anys he anat a la Marxa per Cofrents, per demanar el tancament de la central nuclear. Quan preguntava a alguns companys si ja s'havien canviat d'Iberdrola (la propietària de la nuclear) a Som Energia o Gesternova, empreses que es dediquen a la distribució d'electricitat 100% neta, n'hi havia una quants que encara tenien de subministrador a Iberdrola!

Per escriure aquest tipus de contingut tiraré mà de la revista Opcions, l'única revista de consum conscient i transformador d'Espanya. S'edita en català i castellà i t'anime a subscriure't-hi, com una manera de mantenir viu el projecte que proposa opcions de consum conscient i transformador; enguany ha fet 11 anys. Si vols saber més, entra en el web apartat “La revista” i t'hi podràs baixar números antics.

Per cert, el pròxim dijous, 20 de juny a les 19:30 en la seu d’Intersindical en Juan de Mena, 18 de València, celebrarem el 10è aniversari de la presentació de la revista a València; vindràs?  

L'altre són els enfocaments de comunicació i organització efectius. Té a veure amb actituds, amb formes de comunicar, d'organitzar-se que s'utilitzen en els moviments socials per verificar aquelles que funcionen bé per replicar-les i aquelles que NO funcionen per aprendre a identificar-les i superar-les, tot i que en un escrit és difícil de aconseguir-ho. Exemples del que dic els podràs trobar en Verds creixents (mira en la part “castellà”, que és a on hi he escrit més). Un llibre molt útil en aquest aspecte és No pensis en un elefant de George Lakoff (també hi ha versió en castellà).  Encara que parla sobre política, la seua conclusió és totalment aplicable als moviments socials. Sovint, estem massa a la contra, diem el que NO volem en lloc de manifestar el que volem; no és el mateix estar contra les nuclears que a favor de les energies netes. Sovint hi ha gent que pensa que una cosa porta necessàriament a l'altra.

Molts pensem que a la ciutadania no els interessa els temes d'ecologia, justícia social, etc. La meua opinió és que adoptem postures inadequades i formes de transmetre-les inútils, quan no contraproduents. Per que no valen només les bones intencions; és important aprendre a ser efectius, gaudint de la nostra tasca per tal d'aconseguir metes significatives.

Confie que els nous enfocaments que compartisc, ajuden individualment a construir una societat equilibrada i verda.