Per L'Horta · Defensem el territori

Agroecologia.jpg

Els productors ecològics s’uneixen a nivell estatal per demanar una PAC realment sostenible

SEAE

Les organitzacions de l'Estat espanyol pertanyents a la Federació Internacional de Moviments d'Agricultura Ecològica (IFOAM en les seues sigles angleses) han celebrat la seua primera trobada. Durant la inauguració Maria Dolors Raigón, presidenta de SEAE, va posar de manifest la necessitat de donar veu als productors ecològics per definir la PAC o les polítiques d'innovació en agricultura ecològica (AE). "Amb eixe propòsit s'ha organitzat aquesta trobada –va precisar Raigón- per acordar mecanismes de coordinació que asseguren que la informació arribe als productors i que les seues opinions sobre les polítiques agràries siguen portades als fòrums de decisió".

A la taula inicial "Agricultura Ecològica a la nova PAC", Rosa M ª Gallardo, professora titular del Departament d'Economia, Sociologia i Política Agrària de la Universitat de Còrdova ha destacat en la seua intervenció que "la UE ha reconegut per primera vegada la importància que té l'agricultura ecològica per al futur d'Europa". També va contribuir en eixe panell Clemente Mata Tàpia, Subdirector de Qualitat Diferenciada i Producció Ecològica del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. José Luís García, director general de Ecovalia i membre de la Junta Directiva Executiva d'IFOAM, va destacar la importància en els avanços realitzats fins ara en la PAC en relació a l'Agricultura ecològica, però va matisar que encara no estava tot definit i hi ha molts detalls que poden alterar el resultat final, pel que és necessari seguir de prop els diferents passos.

A la taula redona, es van exposar les diferents posicions sobre la PAC. Laurent Moinet, representant del Grup Sectorial de Productors (FSG) de IFOAMEU recalcà la importància que tenen les actuacions d'aquest grup, com a lobby del sector ecològic a Brussel·les, així com els seus èxits en relació a la PAC i a la revisió del reglament europeu per a la producció ecològica. Víctor Gonzálvez, Director tècnic de SEAE i membre de la Directiva d'IFOAM-EU, va recalcar així mateix la importància de la innovació agroecològica i la participació dels llauradors en eixe procés per millorar els mètodes de producció. Les organitzacions professionals agràries (OPA) generalistes, representades per COAG i UPA, van expressar el seu suport al debat sobre l'orientació ecològica de la PAC.

José Luís Hernández, de AMPOAS i COATO, empresa espanyola ubicada a Múrcia, que reuneix un important nombre de productors ecològics, ha emfatitzat que és "indispensable que els agricultors es coordinen per defensar els seus interessos en la definició de la PAC o en el desenvolupament del reglament d'AE ".

Un dels principals resultats de la trobada va ser establir un grup sectorial de productors ecològics a Espanya per coordinar en eixe àmbit les demandes i posicions dels agricultors i ramaders ecològics de cara al procés de negociació que permetrà establir finalment pels estats membres, l'aplicació de la nova PAC a partir de 2015. Aquest grup participarà en els debats europeus del FSG d'IFOAM-UE, immers ara en la definició de la nova PAC.

Una altra missió d'aquest grup, serà fer visible als ciutadans el decisiu paper que els productors ecològics per afrontar els reptes que es plantegen al sector agroalimentari –canvi climàtic, contaminació, pèrdua de biodiversitat, escassetat d'aigua …. En aquest sentit, els membres d'IFOAM assistents a la trobada van destacar que la nova PAC hauria de:

– Incloure l'AE a nivell de Programa Nacional com a mesura horitzontal, d'aplicació en tots els Programes de Desenvolupament Rural (PDR) autonòmics.

– Contenir un subprograma temàtic d'AE a nivell estatal i/o regió (estatal o autonòmic). Açò fa necessari definir un pla estratègic o d'acció en AE, amb objectius clars, mesurables i quantificables i pressupost adequat, que permetesca programar la seva aplicació en cada Estat membre i/o comunitat autònoma, en el cas d'Espanya

A nivell estatal, els llauradors ecològics van demanar a més una discriminació fiscal autènticament "verda", ara que el Govern de Madrid parla de reforma fiscal, que afavorisca realment a l'Agricultura Ecològica

Són membres d'IFOAM a l'Estat espanyol: AM Solucions, SL, Andalusia Agroecològica SL, Associació Mediterrània de Productors i Operadors d'Agricultura Sostenible AMPOAS, Associació Valor Ecològic, Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), FEMECA U. Coop., Natureco SL, Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica (SEAE), Servei de Certificació CAAE, SLU i Societat Iberolatinoamericana de Agroecològica (SIAE)