Per L'Horta · Defensem el territori

HORTA-DEFINITIVA.jpg

Alimentació és paisatge

HELENA OLCINA I AMIGO

 

Aquesta vegada duc una imatge (bé, un parell) més contemporànees. 'Alimentació és paisatge' és l'última obra de Carme Godella, un col·lectiu de artistes-fotògrafs ben compromesos i que aquesta vegada, a través de les imatges, ens aporten una reflexió sobre la importància de la tria dels aliments a l'hora de construïr el paisatge que ens envolta. En les seues paraules:

"Aquest projecte sorgix d'una reflexió sobre l'entorn i sobre com la nostra elecció alimentària, de vegades inconscient, dóna lloc a una determinada organització del paisatge, ja siga de llocs propers o llunyans. L'aliment és un element fonamental en la definició de la identitat col · lectiva. La nostra alimentació també és producte d'un determinat marc cultural. De la mateixa manera passa amb la idea de paisatge, aquest és el resultat de la manera que tenim de mirar la natura."

 

 

 

Però la seua proposta no només és fotogràfica. Les dos imatges s'exposen d'una manera molt particular per a implicar a l'espectador directament a l'obra i fer-lo reflexionar a través de la pròpia experiència.  "Per a això es disposen dues taules amb imatges de dos actes socials. L'espectador es troba les imatges cobertes de menjar. En una taula hi ha aliments naturals, ecològics o agroecològics, i en l'altra, els productes processats industrialment que provenen de l'agricultura intensiva. A mesura que l'espectador va agafant el menjar de cadascuna de les taules es van construint aquestes imatges" expliquen les artistes.

L'exposició només ha estat inaugurada dos vegades, però en amdos casos la primera imatge que s'ha pogut visualitzar ha estat el magnífic paisatge de l'horta de Godella que es trobava cobert de productes ecològics i locals, mentre la segona, romania coberta de ganxitos industrials que semblàven no acabar-se mai. Un resultat iluminador (alhora que esperançador) del tipus d'alimentació i, per tant, de paistage que volem.

 

 

 

Més info:

http://carmegodella.org

http://ovidisambonet.com/alimentacio-es-paisatge/

(Per les persones interessades, la propera inauguració serà a Gandia, esteu atentes a l'agenda de Per L'Horta on es publicarà l'esdeveniment)