Per L'Horta · Defensem el territori

anagrama_horta_viva.jpg

Via Parc Nord de València

ROSA ROCA

Aquest és el nom que va donar la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient  a un nou projecte que pretén dur a terme a la ja malmesa Horta Nord. Aquesta reedició de l’històric corredor comarcal dels anys 90 és, en definitiva, una autovia de quatre carrils que aniria des de Meliana fins a Burjassot, on enllaçaria amb la Ronda Nord de València, passant pel costat d’Albuixech, Alfara, Vinalesa, Albalat dels Sorells, Foios, Montcada, Massarrojos, Rocafort i Godella.

Encara que l’administració promotora indica que l’objecte de la infraestructura és solucionar els problemes de congestió que pateixen els pobles als nuclis urbans, el ben cert és que podem parlar d’una operació purament especulativa ja que aquest vial el que fa és deixar bosses d’horta entre els nuclis urbans i ella mateixa, de tal manera que eixes bosses en un futur acabaran per ser urbanitzades, amb l’excusa de que no són rendibles. Exemples com aquest en tenim a grapats a la comarca (V-31, més coneguda com pista de Silla a l’Horta Sud, CV-33 o distribuïdor comarcal Sud al seu pas per Albal, CV-400 i CV-407 a la Torre i Sociopolis, CV-300 al seu pas per Albalat dels Sorells). I ara amb el pas del temps, algú és capaç d’afirmar que els problemes de trànsit s’han resolt amb tanta infraestructura? Jo no ho faria.

A més, amb l’autovia proposada caldria construir-hi rodones d’accés, semàfors, i altres infraestructures paral·leles. Tot en conjunt requereix un inversió multimilionària, de la qual només en el projecte ja s’han gastat 4.050.488 €. Aquesta inversió bé es podria emprar per millorar infraestructures de transport més sostenibles, com ara la xarxa de metro existent, o fer-ne de noves que connectaren els pobles de la comarca.

A més, part de la despesa ocasionada per les obres, com ara la reposició de serveis (llum, aigua, sèquies, telèfon, gas, etc.) correria a càrrec dels ajuntaments, que com tots sabem no travessen pels seus millors moments econòmics.

Amb aquest i altres projectes, es demostra com l’Administració aposta pels mitjans de transport motoritzats i privats en detriment dels públics i supedita aquestes actuacions als plantejaments que haurien d’esperar-se d’altres com ara el Pla d’Acció Territorial de l’Horta (del qual també es pot fer un bon article).

Des de que al 2007 es tenen les primeres notícies del projecte sorgix un moviment ciutadà espontani en contra del mateix, així es conforma la la Coordinadora Interpobles Horta Viva Sense Autovia, Des de la que es seguix de prop tot el procés i es protesta contra l’actuació tot oferint una sèrie d’alternatives a les actuacions de la Conselleria, com ara un transport públic eficaç i sostenible, una bona gestió dels recursos naturals, un aprofitament de l’Horta com a font d’aliments saludables i de treball digne, una protecció de l’Horta com a patrimoni històric, cultural i econòmic i una millora de les infraestructures existents.

A hores d’ara, el projecte no s’ha aprovat, ni s’ha fet informació pública del mateix, però, malgrat l’oposició que gran part de la població ha mostrat durant tants anys i la situació econòmica que travessem, la Conselleria no rectifica i continua tirant endavant una actuació que no farà altra cosa que fragmentar el territori i tindre un impacte mediambiental incalculable i de caràcter irreversible per a la històrica comarca de l’Horta València.