Per L'Horta · Defensem el territori

embus.jpg

Sols un de cada cinc viatges de l’Horta a València es fa en transport públic

Els desplaçaments d'entrada a la ciutat superen als d'eixida, el que agreuja la manca d'aparcament en alguns barris

P. Moreno / Las Provincias

Només el 22,1% de la població que accedeix diàriament a València utilitza el transport públic. La dada apareix en el diagnòstic del Pla de Mobilitat presentat este divendres per l'alcaldessa Rita Barberá i reflecteix l'escassa oferta de transport públic entre la ciutat i la seua àrea metropolitana, una de les qüestions que ha d'abordar el citat document, l'estratègia dels propers anys per millorar l'accessibilitat dels veïns.

Eixe percentatge tan baix contrasta amb una altra xifra, producte de les enquestes realitzades pels consultors que han treballat diversos mesos entrevistant conductors i vianants. Cada dia es produeixen 570.000 desplaçaments d'habitants de municipis de l'Horta al 'cap i casal', el que equival a 150.000 automòbils, just un terç del parc mòbil de la ciutat.

Els veïns de València realitzen un total de 1.895.022 desplaçaments diaris, dels quals 320.000 es produeixen cap a fora. Açò suposa que entra molta més gent que no n'ix, al que cal afegir que la immensa majoria ho fa en cotxe .

És un dels punts febles de la situació de mobilitat de la ciutat, d'altra banda optimista al comparar-la amb altres ciutats europees, tot i que queden encara a molta distància de Madrid i Barcelona, on la mitjana de desplaçaments en transport públic és molt més gran .

Així , mentre que a la ciutat el transport públic representa el 23,4% del total, a la capital d'Espanya arriba al 39% . La voluminosa diferència es compensa amb la introducció de la bicicleta, de gran èxit a la ciutat valenciana, a més dels desplaçaments a peu.

En els desplaçaments des de l'àrea metropolitana, el 52,4 % porta a la ciutat en cotxe propi, mentre que un 13,2% ho fa com a acompanyant en un vehicle. Un poc per davant (17,4%) ho fa en tramvia o metro, mentre que el 5,1% entra al municipi a peu, degut en aquest últim cas al fenomen de la conurbació. Exemples no falten com Mislata i Burjassot.

Molt per darrere queden les línies de Renfe, amb un 2,3%, així com els autobusos metropolitans, que arriben a un 2,4% . A tall d'anècdota, un 6,9 % dels 570.000 desplaçaments es produeixen en moto, just quan l'ajuntament ha decidit reforçar la recerca de places d'aparcament per a motocicletes, amb 500 més el 2014, amb el propòsit d'aconseguir baixar l'estaciomaent d'eixos vehicles de les voreres i oferir un espai més còmode per als vianants.