APIA ha fet públic un comunicat signat per una cinquantena de periodistes especialitzats en temes ambientals i directors i editors de programes de la matèria on glosa la qualitat del programa dirigit per Xelo Miralles i lamenta que es perga un referent del sector.
Ací el comunicat sencer:
El tancament de la Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) suposa la desaparició del programa Medi Ambient, un dels pioners en el tractament rigorós de la informació ambiental en televisió. Va nàixer a l'octubre de 1997 i es va mantenir en antena (gairebé 700 programes emesos) fins al mes de juny de 2012, quan la RTVV va aplicar l'ERO que va suposar dràstiques retallades de personal a la cadena. L'última decisió del govern valencià elimina qualsevol esperança que eixe informatiu ambiental torne a emetre.
La qualitat i el rigor amb què treballava l'equip de professionals de Medi Ambient es va veure recompensat amb nombrosos premis de periodisme, nacionals i internacionals: Telenatura, UrbanTv, Fundació Biodiversitat, Casa Mediterrani, Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, etc… I l'audiència també va donar suport a la seua oferta setmanal: va ser el més vist de tots els que oferia la segona cadena de la televisió valenciana (Nou2).
Amb la que sembla definitiva desaparició de Medi Ambient s'extingeix el millor referent televisiu d'informació ambiental sobre la Comunitat Valenciana, profundament vinculat al món científic i universitari, rigorós en els seus plantejaments i exquisit en l'ús de la llengua valenciana.
Per aquest motiu un grup de socis de APIA (Associació de Periodistes d'Informació Ambiental) hem decidit redactar aquest manifest, al qual s'han anat sumant altres professionals vinculats a la conservació del medi ambient. Manifest en defensa del programa Medi Ambient, del seu equip de professionals i de tots els que, al llarg d'aquests anys, han exercit, amb dignitat i ofici, el seu treball, per a fer possible que la informació ambiental de qualitat estiguera present a la Comunitat Valenciana.
Demanem a la Generalitat que reconsideri la seva decisió i que, en qualsevol cas, obriga un procés de diàleg que permetisca la continuïtat d'aquells programes que sí que han servit amb honestedat als fins que s'esperen d'una televisió pública: rigor, transparència, pluralitat i servei públic.