Per L'Horta · Defensem el territori

camp-abandonat.jpg

Transitòria 9a o com esborrar el paisatge des del BOE

FRANCESC GUARET

 

Cal ser un freaky per dedicar un cap de setmana a submergir-se en la lectura de la legislació espanyola. No sols és desmanegada i sovint amb un vocabulari i una sintaxi inintel·ligible. El pitjor és que és llaaarga.  Però ho vaig haver de fer perquè no podia creure el que em va dir un propietari de camp abandonat que volia llogar per dedicar-lo a campet escolar.

Tot i ser el camp perfecte per a pràctiques i el propietari ser en principi favorable a llogar-lo, finalment em va dir que no el llogava pels perjudicis que li ocasionaria fer-ho derivats de disposició transitòria 9a de la llei de IRPF (35/2006).

Però què diu i quina és aquesta disposició transitòria 9a? Segons aquesta disposició, si es ven o es transmet el camp estant en producció he de pagar tots els impostos corresponents, mentre que si està abandonat i el tinc més de 10 anys no he de pagar res en impostos.

Ara ve el més inexplicable: per a considerar que està no afecte a activitat (és a dir, sense treballar) i estalviar-me els impostos, ha d'estar-ho durant 3 anys o més abans que el venga o el transmeta.

Jo vaig insistir a intentar trobar un forat en eixa disposició transitòria 9a i és el següent: la llei diu que un camp no ha de tindre activitat econòmica almenys durant 3 anys abans de la venda si volem beneficiar-nos dels avantatges fiscals. Però no diu que haja d'estar abandonat. És a dir, si el propietari renuncia a cobrar un lloguer i el camp és de pràctiques per a estudiants es pot entendre que ni el propietari ni els llogaters no tenen rendiment econòmic i per tant es pot considerar que no està afecte a activitat econòmica.

De nou, sorpresa: és l'agència tributària la que té capacitat legal per determinar si un camp està en activitat o no, independentment de les proves, contractes, fotos o butlles que aportes, i si el veu treballat, li dóna el mateix el que li digues, el considera en activitat i ves tu després i demostra davant un tribunal el contrari…. o paga els impostos. En definitiva, t'ix a compte abandonar el camp.

Conseqüències de la transitòria 9a

Aquesta increïble (per la seua inutilitat social i tributària) disposició té unes conseqüències terribles per al territori.  Aquestes conseqüències són que tots els camps o parcel·les amb propietaris que no es dediquen a l'agricultura, en comptes de ser cedits o llogats a llauradors, escoles o veïns per que continuen treballats, queden abandonats indefinidament perquè és més avantatjós per als propietaris el que s'estalvien en impostos cas de vendre'ls que el que puguen cobrar pel seu lloguer.

Adéu a integrar aquestos camps en un banc de terres per dinamitzar la economia local, adéu al paisatge que dona personalitat a pobles i ciutats de l'Horta, perquè és precisament al voltant dels nuclis urbans on més es produeix el fenomen en ser les àrees on és més probable que es produïsca una compra-venda de parcel·les. Adéu a l'harmonia i paisatge de l'Horta i hola a la degradació, l'abandonament i la lletjor al nostre voltant.

De vegades sembla que les lleis i normes, en comptes d'estar fetes per potenciar el bé comú es fan a l'inrevés i de forma estúpida per no beneficiar ningú.

Demanem des d'ací la derogació d'aquesta disposició i la promoció legal de l'ús de la terra per a l'agricultura. I si algú o alguna troba una forma de evitar aquesta disposició, que ens ho faça saber….  seguirem informant.

O almenys espere amb aquestes breus reflexions haver contribuït a un coneixement de les coses que estan passant i que són del nostre interès perquè cal saber què necessitem treure de la legislació (o incloure) per que aquesta ens beneficie a totes i a tots i no ens perjudique.

Addenda

I ara, per als i les que us vaja el hard-core legal us deixe alguns extractes de la llei del que es deriven les explicacions que he pogut fer al principi després de fer-ne l'exegesi.

– On estableix els avantatges fiscals per als propietaris:

– disposició transitòria 9a de la llei 35/2006 del IRPF. En  concret, Punt 1:  “El importe de las ganancias patrimoniales correspondientes a transmisiones de elementos patrimoniales no afectos a actividades económicas que hubieran sido adquiridos con anterioridad a 31 de diciembre de 1994, se determinará con arreglo a las siguientes reglas:”

– i els beneficis fiscals venen el l'apartat a) i sobre tot el b):

– “a) Se tomará como período de permanencia en el patrimonio del sujeto pasivo el número de años que medie entre la fecha de adquisición del elemento y el 31 de diciembre de 1996, redondeado por exceso.
En el caso de derechos de suscripción se tomará como período de permanencia el que corresponda a los valores de los cuales procedan.
Si se hubiesen efectuado mejoras en los elementos patrimoniales transmitidos se tomará como período de permanencia de éstas en el patrimonio del sujeto pasivo el número de años que medie entre la fecha en que se hubiesen realizado y el 31 de diciembre de 1996, redondeado por exceso.

– Ací (apartat b) és on s'explica que si passen més de 10 anys no cal pagar impostos (a raó de un 11,1% cada any a partir del 2n).  ATENCIÓ A LA REDACCIÓ DE L'ARTICLE!:

– “b) Si los elementos patrimoniales transmitidos fuesen bienes inmuebles, derechos sobre los mismos o valores de las entidades comprendidas en el artículo 108 de la Ley 24/1988, de 28 de julio, del Mercado de Valores, con excepción de las acciones o participaciones representativas del capital social o patrimonio de las Sociedades o Fondos de Inversión Inmobiliaria, se reducirá en un 11,11 por 100 por cada año de permanencia de los señalados en la letra anterior que exceda de dos.

– Ací és on diu que calen passar 3 anys amb el camp abandonat per considerar-lo desafectat:  llei 35/2006 de IRPF (consolidada):

– Punt 2 disposició transitoria 9a:  “2. A los efectos de lo establecido en esta disposición, se considerarán elementos patrimoniales no afectos a actividades económicas aquellos en los que la desafectación de estas actividades se haya producido con más de tres años de antelación a la fecha de transmisión”.