Per L'Horta · Defensem el territori

Betera.jpg

Deute militar, deute il·legítim, deute odiós

COLLA ECOLOGISTA LA CARRASCA – eCOLOGISTES EN ACCIÓ

 

En l’exercici 2013 el deute militar a nivell estatal superarà els 5.500 milions d’euros, dels quals prop de 1.500 milions procedeixen de crèdits extraordinaris, és a dir, d’un finançament “amagat” de l’ull públic i no reflectit als pressupostos generals. Aquestos són els càlculs de l’informe “Deute militar, deute il·legítim, deute odiós” presentat avui. Dotze dels tretze Ministeris del govern “camuflen” despesa militar en les seues partides pressupostàries.
 
El col·lectiu Utopia Contagiosa ha elaborat l’informe en col·laboració amb altres col·lectius com la Plataforma per l’Auditoria Ciutadana del Deute (PACD) i Ecologistes en Acció. Per a això ha calgut investigar en diferents partides, programes i pressupostos, ja que el deute militar espanyol té una composició extremadament complexa.
 
Dels càlculs s’extreu que el deute militar de 2013 serà exactament de 5.592,48 milions d’euros. D’aquesta suma, un total d’1.441,46 milions corresponen a deute extraordinari, és a dir, l’originat pels crèdits especials que atorga l’Estat per finançar programes de compra d’armament i intervencions militars en l’exterior.
 
Es tracta d’una “despesa militar disfressada”, tal com destaca Juan Carlos Rois Alonso, un dels autors de l’informe. Es concedeixin crèdits extraordinaris per sufragar despeses que en molts casos ja estaven previstes en contractes. “Són diners compromesos que no apareixen als pressupostos generals perquè queda malament dir que no hi ha diners per a partides socials mentre es paga a la indústria armamentística”, va resumir Carlos Mato, de la PACD. “És clarament un deute il·legítim”, va afegir “ens venen una pretesa austeritat mentre solucionen per la porta de darrere la despesa militar”.
 
La resta del deute militar correspon a interessos i a deute ordinari, que també “amaga” sorpreses. És que es reparteix en partides de tretze ministeris, i no solament en el de Defensa, com caldria esperar. Menys de quatre de cada 10 euros de despesa militar apareixen en els comptes de la cartera de defensa, d’acord amb l’informe.
 
Els càlculs de 2013 confirmen que “continua la tendència de falta de transparència i portes giratòries de tots els partits que han passat pel Govern”, assenyala Rois. Des de 2002 a 2012, els crèdits extraordinaris han pujat a prop de 14.000 milions d’euros. No és un sobrecost fortuït.
 
La tònica continua en 2014. El Projecte de Pressupost per al proper any preveu una despesa en Defensa de 5.745,77 milions d’euros. En canvi, a la Promoció d’Ocupació es destinaran 4.073,52 milions i a Educació 2.150,05 milions. El deute militar, a més d’insostenible per la seua magnitud, resulta altament insolidari en l’actual context de crisi, però a més desmenteix que no hi haja diners per a polítiques socials.
 
INFORME "LA DEUDA MILITAR. DEUDA ILEGÍTIMA, DEUDA ODIOSA" (pdf)
 
INFOGRAFIA SOBRE EL DEUTE MILITAR ESPANYOL