Per L'Horta · Defensem el territori

xes.jpg

Promoure el canvi social, promoure l’Economia Alternativa i Solidària

EL GNOM SENSE COGNOM

I algú dirà, i què és això d'Economia Alternativa i Solidària?

Doncs, tot i que els termes poden semblar poc precisos, la realitat és que hi ha una proposta ben seriosa i estructurada per definir-la. De fet, les persones i col·lectius que s'agrupen al voltant d'aquesta denominació han fet un esforç de concreció ben important el qual queda recollit a la Carta de l'Economia Solidària.

Els principis bàsics que defineixen l'Economia Alternativa i Solidària (EAS) són: l'equitat, el treball, la cooperació, la sostenibilitat ambiental, l'absència de finalitats lucratives i el compromís amb l'entorn.

Tots aquests principis ben definits i matisats (a la Carta de l'Economia Solidària podeu trobar cada principi desenvolupat i posat en el seu context) queden lligats per eixos transversals com l'autogestió, l'autonomia, la cultura alliberadora i crítica, el desenvolupament personal, la compenetració amb la naturalesa o la solidaritat humana i econòmica.

La proposta és àmplia però ben definida i estructurada i és per això que pot ser una ferramenta de canvi social de llarg recorregut i profunda llaurada.

Al voltant d'aquests principis s'han creat els últims anys xarxes territorials (a nivell autonòmic) les quals tenen com a objectius impulsar el desenvolupament d'iniciatives econòmiques i socials que s'identifiquen amb l'EAS. S'han posat en marxa diverses accions en xarxa que permeten intercanviar bones pràctiques o generar sistemes d'indicadors que permeten generar sistemes d'auditoria social o de balanç social. La idea bàsica és aconseguir que les iniciatives econòmiques puguen treballar en la direcció de l'EAS amb transparència (la informació sobre els indicadors és fa pública) i constància (l'objectiu no és arribar a una situació quantitativa sinó poder progressar en cadascun dels àmbits). També es proposen accions conjuntes puntuals com ara la creació de Mercats Socials puntuals amb la trobada de les diverses iniciatives implicades a les xarxes.

Hi ha diversos estats i realitats de conformació d'aquestes xarxes i així com algunes ja tenen anys d'experiència i la participació és molt àmplia i les ferramentes de treball estan molt desenvolupades (Euskadi, Navarra i Catalunya ja compten amb sistemes d'auditoria social i de balança social en marxa) altres estan en procés de conformació.

Ja fa un temps que des de diferents col·lectius i experiències econòmiques valencianes es llançava el missatge de la necessitat d'impulsar una xarxa local per a la promoció de l'EAS al nostre àmbit però és ara quan la idea comença a quallar.

Un, encara reduït nombre de col·lectius de l'àmbit de l'agricultura ecològica, la sobirania alimentària, el comerç just, l'acció social, la inserció laboral, les finances ètiques, la solidaritat, el voluntariat, els bancs del temps, el bescanvi o les monedes socials, han mamprès la iniciativa per crear una massa crítica suficient que permeta posar en marxa una xarxa de promoció de l'EAS al País Valencià.

Si esteu interessats en conèixer més, podeu visitar els webs de la XES i Economia Solidària.

Si la idea us atrau podeu sumar-vos a aquesta iniciativa contactant amb el grup promotor mitjançant el següent contacte:

Emmanuel Silva info@fabulareal.org 962503662 – 615335147