Per L'Horta · Defensem el territori

01_agrofever_gen2014.jpg

Portes obertes Agrofever: bocins de realitat alternativa i alguna primícia

FRANCESC GUARET

 

Diumenge passat (26 de gener de 2014) animat per l'anunci que apareixia a perlhorta.info em vaig decidir d'anar amb la família a la jornada de portes obertes d'Agrofever a Godella.

No vaig poder triar millor pla per un diumenge al matí assolellat. Les xiques d'Agrofever, un dels productors que apareixen al calendari Fem l'Horta Possible de 2014, Manuela i Susana, ens van guiar, en una visita per l'horta de Godella on tenen els camps on produeixen les verdures que després venen en les caixes setmanals. Primer, però, vam visitar els horts municipals comunitaris just al costat de l'Escorxador, on 160 veïns tenen la possibilitat de produir el seu propi aliment i dels que parlarem més endavant. Després les pròpies parcel·les de producció d'Agrofever. Parcel·les petites i disseminades però a prop unes de les altres.  Amb varietat de cultius, des de tarongers fins a carxofes passant per enciams, fenolls, cols i escaroles juntes i encara unes altres més amb cebes i creïlles.

Parcel·les amb la configuració característica de la producció ecològica, és a dir, amb bardisses vegetals a la vora de l'hort per protegir-se dels eventuals tractaments químics dels veïns i també per fer de reservori de fauna entomològica i ornitològica que ajuda a controlar la població de possibles pestes del camp.

Un passeig deliciós que de nou confirma que l'horta no és sols un espai de cultiu sinó també part de la nostra història, paisatge i patrimoni, un passeig entre camins tradicionals, séquies, alquerietes, arbres i camps. I on un munt de gent de tota mena, des de xiquets a avis, pares i mares totes conscienciades pel que mengen i el món que viuen van assabentar-se en directe que altres formes de produir i de menjar són possibles. Que hi ha alternatives i que ja estan funcionant.

Per d'arrodonir el matí a l'Escorxador vam tindre ocasió d'informar-nos i raonar sobre coses que ens interessen.

Carme Miquel va presentar als assistents el seu llibre finançat amb un Verkami 'Mataren el Verd' del que ja ens vam fer ressò en aquesta web i que relata els fets de La Punta ara fa 10 anys on veïns i veïnes i ciutadans van oposar-se als projectes del capitalisme local i on el port de València va aconseguir arrasar la partida i expulsar els veïns. Una iniciativa com fer una novel·la sobre el tema hem de saludar-la i donar-li suport perquè ningú parlarà de nosaltres si nosaltres no ho fem, i al pas dels anys diran que no han passat les coses que han passat. I de coses n'han passat i han segut molt grosses. La novel·la de la Carme ajuda a reomplir aquest buit i a lluitar contra l'oblit.

Després Miquel de la Colla Ecologista de Massarrojos va exposar la evolució i estat actual del projecte de Via Parc Nord, eixa autovia que pretenen construir els nostres decididors i que és un desficaci perquè pretén construir-se just a la vora dels pobles de l'arc de Godella (Burjassot, Godella, Rocafort, Massarrojos i Montcada) destruint el millor que tenen:  una de les més boniques visions de l'Horta de València.  A més de no servir per treure el trànsit dels pobles que és pel que diuen que ha de servir.

La millor notícia sobre el tema però és que no apareix cap partida destinada a executar-lo en els pressupostos de la generalitat d'aquest any. No cal, no obstant, baixar la guàrdia perquè el projecte no s'ha retirat i pot retornar en qualsevol moment.

Però el Miquel, encara va donar una primícia al final per canviar a coses més positives i és que Per l'Horta està treballant en el disseny d'un Observatori Ciutadà de l'Horta (observatori@perlhorta.info) on es pretén involucrar als col·lectius de cada poble i crear una xarxa d'observació, informació i anàlisi d'aquest espai que tant volem. Estarem atents i informant del que ens assabentem.

Finalment, Vicente de la Cooperativa Integral Valenciana ens va fer cinc cèntims del projecte que es basa en el suport mutu entre empreses, col·lectius i ciutadans.

Acabar la jornada amb un dinar de germanor al pati de l'Escorxador coneixent gent interessant, retrobant-se amb vells amics, bastint nous projectes i aliances va ser la millor cloenda.

Un 10 per la iniciativa de portes obertes que permet conéixer una alternativa – Agrofever – que funciona al model imposat. Una alternativa que Susana i Manuela van posar en marxa fa uns quatre anys a partir de les arrels llauradores de Susana a Godella però amb un ideari clar forjat en batalles com les de La Punta que els fa pensar i dir que treballar el camp pot ser una opció política i que consumir responsablement també és resistir (al capitalisme que ens assetja). No és només agricultura. És agroecologia.

El projecte continua a bon pas i com a primícia també ens van informar que a més de la parada actual al Mercat  Agroecològic dels dissabtes a la Ermita obriran properament tenda permanent a Godella per vendre els seus productes. Es dirà Camí de l'Horta i estarà al carrer Sant Bertomeu, 6.

Seguirem a l'aguait i informant quan s'obri la nova tenda i d'iniciatives com aquesta que ens beneficien com a consumidores, com ciutadanes i com a poble.

Més info:

Agrofever
Calendari Fem l'Horta Possible
Mapa de productors del calendari
Mataren el Verd
Colla ecologista Massarrojos
Cooperativa Integral Valenciana