Per L'Horta · Defensem el territori

botges_2.jpg

Presentada “La Revolta de les Botges”, projecte veïnal a Velluters

Un partit de futbol entre veïns ha reivindicat la cessió a la ciutadania dels solars de la Plaça de la Botja

 

Assemblea Ciutat Vella i Botànic

València 1 de març. Aquest matí, nombrosos veïns de Ciutat Vella s’han donat cita a l’entorn de la plaça de la Botja per jugar un partit de futbol veïnal. Un partit que ha transformat de manera efímera un dels solars de la plaça en un camp de joc en què ha tingut lloc la contesa. Aquest espai, de titularitat pública, porta més de vint anys abandonat i tancat.

L’acció, organitzada per la xarxa de col·lectius Ciutat Vella Batega, ha servit per presentar el lliurament a l’Entitat d’Infraestructures de la Generalitat (EIGE) i a l’Ajuntament de València d’una proposta de cessió temporal dels dos solars de la Plaça de la Botja per dedicar-los a usos ciutadans. El projecte [anomenat "La Revolta de les Botges", i que podeu consultar fent clic ací] contempla la realització d’uns horts urbans en un solar i un espai polivalent d’oci esportiu en l’altre, tots dos propietat de l’ EIGE. Els veïns pretenen així convertir aquests solars degradats i sense ús en una zona de trobada i sociabilitat que serveixca per reactivar de forma participativa la plaça i genere un punt d’atracció al cor del barri.

La promotora d’aquesta acció, Ciutat Vella Batega, és una xarxa d’associacions del centre històric de València que agrupa 14 entitats , entre les quals es troben el Col·lectiu de Mares i Pares, l’Assemblea de Ciutat Vella i Botànic/15M, Endavant o l’Associació Amaltea, que es dedica a la inclusió social de joves i menors d’entorns desfavorits.

Al costat de les esmentades, una llarga llista d’associacions de Velluters ha mostrat el seu suport a aquest projecte , com és el cas del Residència i Centre de dia de persones majors de Velluters o l’entitat per a la promoció de la dona, Villa Teresita. Igualment, la iniciativa ha comptat amb l’assessorament de Mezcla, un col·lectiu de joves arquitectes, que han emmarcat la proposta en la reactivació d’espais públics al llarg del centre històric [feu clic per vore com podria ser l'espai després de la intervenció proposada].

Santi Alminyana, membre de Ciutat Vella Batega, reivindica que “es tracta d’intervencions temporals, fins que es construisca aquest espai. Són de molt baix cost, però poden generar molts beneficis socials per al veïnat”. Per tot això, convida a l’EIGE a negociar la cessió d’ús.

Les entitats de la zona també veuen en la proposta una solució a les mancances del barri, com assenyala Eva Gascó , educadora d’Amaltea : “Els xavals del barri necessiten projectes com aquests, que els doten d’espais en els quals trobar-se o senzillament estar tranquils”.