Per L'Horta · Defensem el territori

socelquemenge.jpg

El Dia Internacional de la Lluita Camperola, tots els dies de l’any, per tots els racons

JUAN CLEMENTE ABAD

Un any més, en tots els racons del planeta, el 17 d'abril i pràcticament tot el mes, s'estén la veu de la Terra amb motiu del Dia Internacional de la Lluita Camperola. Aquest dia commemora la massacre de 19 camperoles i camperols que es manifestaven per terra i justícia a Brasil en 1996.

El ventall d'activitats que es realitzen al País Valencià és ben ampli: xerrades, projeccions, accions de carrer, jornades formatives, ciber-accions i altres formes d'incidència aborden una altra gran varietat de temàtiques.

Des de 2009, la lluita contra la presència de transgènics en els nostres camps i en els nostres plats és una de les qüestions centrals que estructura gran part del treball durant aquestes dates. Malgrat l'aposta cega dels nostres successius Governs per aquesta inhumana tecnologia, el rebuig per part de la ciutadania és majoritari. Unit a aquesta lluita es reivindica la defensa de la diversitat agrària, les varietats locals de cultius i de races de bestiar, però també tota la cultura i el saber ancestral que comporten.

Fa uns anys, començàrem a denunciar també la situació generada per l'acaparament de terres en molts països per part d'interessos estrangers, multinacionals i grans fons d'inversió, expulsant a poblacions locals i concentrant les millors terres fèrtils i els seus recursos en poques mans, amb un únic propòsit econòmic, per sobre de tot dret fonamental.

La defensa de l'aigua com a Dret Humà, amb la cerca d'una nova cultura al voltant d'aquest escàs recurs, torna a ser una de les lluites d'aquests dies.

Però també la proposta d'alternatives viables, que van germinar fa temps i ens mostren que és possible generar una altra realitat més inclusiva i justa, com per exemple, els grups de consum agroecològic, que decideixen eixir als carrers per a dir-nos que, si existeixen aquestes altres maneres de consumir, d'organitzar-se, és necessari seguir inventant moltes més. Mercats camperols, fires de productes locals, iniciatives d’autoconsum o d'ocupació mitjançant els horts ecològics, urbans, peri-urbans, particulars, col·lectius, cedits i okupats.

Aquestes lluites que es prioritzen al voltant d'aquest Dia Internacional i tot el mes d'abril, han donat molts fruits. No obstant açò, totes aquestes victòries es veuen avui greument amenaçades per les negociacions comercials entre EUA i la Unió Europea. Les normes que regulen la presència de transgènics en la UE estan al punt de mira d'aquestes negociacions. El principi de precaució, l'etiquetatge de transgènics o el procés d'autorització de cultius i aliments modificats genèticament són eines que, encara que insuficients, han servit perquè els transgènics no s'estenguen sense control per Europa. En les negociacions del Tractat de Lliure Comerç entre EUA i la UE (també anomenat TTIP) ambdues potències estan disposades a passar per alt la voluntat i la protecció de la ciutadania per a satisfer les demandes de les grans empreses agroalimentàries. A més, aquest tractat obri la porta a desregulacions que empitjoraran les nostres ja maltractades condicions laborals, suposa nous impactes al medi ambient, a la sanitat pública, a la Sobirania i Seguretat Alimentàries, dóna llibertat al poder dels lobbies corporatius oferint-los fosques eines jurídiques i podríem seguir escrivint un llarg llistat de negres situacions que poden arribar amb aquest acord comercial.

Al cap i a la fi, tota aquesta amalgama de lluites demostra que totes són una, que en el fons de totes elles es troba una lluita per l'elecció de model. Enfront d'un model que prioritza el benefici econòmic d'uns pocs, les lluites camperoles aposten per la defensa de la vida, especialment el 17 d’abril, però de manera imprescindible, tots els dies de l’any.