Per L'Horta · Defensem el territori

mare-terra.jpg

Llei de la Mare Terra

Beatriz Giobellina

 

La Mare Terra és el sistema vivent dinàmic conformat per la comunitat indivisible de tots els sistemes de vida i els éssers vius, interrelacionats, interdependents i complementaris, que comparteixen un destí comú. La Mare Terra és considerada sagrada; alimenta i és la llar que conté, sosté i reprodueix a tots els éssers vius, els ecosistemes, la biodiversitat, les societats orgàniques i els individus que la componen. En eixe context es reconeixen els drets de la Mare Terra (René Orellana Halkyer i Diego Pacheco Balança, El Ciudadano, 16/10/2012)

  El 15 octubre 2012 quedarà en la història com el dia en què en un punt del planeta, el menut i gran estat plurinacional de Bolívia va promulgar La llei de la Mare Terra i Desenvolupament Integral per Viure Bé, conduïda pel president de l'Estat, Evo Morales, el 15 d'octubre, prohibeix la concentració de la propietat de la terra i el latifundi; l'ús de transgènics a Bolívia i crea un fons de justícia climàtica.

L'evolució conceptual, filosòfica, en el marc normatiu i de la recuperació de sabers i sentits comuns ancestrals, és sorprenent en països com Bolívia o Equador; no així en aquells altres que han caigut en les xarxes d'un neoliberalisme que renta el cervell dels votants, mentre plena la butxaca de mega empresaris, banquers, multinacionals, grans industrials, laboratoris i mega farmacèutiques, jutges i polítics corruptes.

Què és el "Viure Bé" per a Bolívia, o el "Bon Viure" per a la germana Equador? És, per dir-ho en poques paraules, una alternativa al capitalisme salvatge, insensible, antisocial… el capitalisme dels "Fons Voltors" que estan assetjant a l'Argentina; o el capitalisme dels bancs espanyols i les empreses que segueixen fent negocis tot i el patiment de la gent, els desnonaments, la desocupació i la pèrdua d'il·lusions d'una societat condemnada a repetir errors i a patir models d'ajustament estructural que ja van donar mostres de fracàs i brutalitat social, com va passar en els 90 en diversos països llatinoamericans.

Per Evo Morales, en el seu discurs "Per una germanor planetària dels pobles" del 5 juny 2014 davant els G77 (o G133) + Xina, va sostenir que el camí és "transitar des del paradigma del Desenvolupament Sostenible al paradigma del Desenvolupament Integral per Viure Bé .

Els deixe un enllaç per si algú vol saber més del tema

La Llei defineix el Viure Bé com l'horitzó civilitzatori i cultural alternatiu al capitalisme, que significa la construcció d'un nou ordre ambiental, social, cultural i econòmic basat i emergent de la visió històrica dels pobles indígenes.

Ara bé, en tenir eixe projecte de vida el seu fonament en els pobles indígenes i originaris, el mateix s'enriqueix i desenvolupa en el marc de la interculturalitat i el diàleg de sabers, pel que ha de construir-se en complementarietat amb tots els pobles i societats que habiten al país.

La Llei ha establert que el Viure Bé s'aconsegueix promovent i enfortint quatre drets:

– Els drets de la Mare Terra.

– Els drets de les nacions i pobles indígenes originaris i camperols, comunitats interculturals i afrobolivianas.

– Els drets civils, polítics, socials, econòmics i culturals del poble bolivià satisfent les necessitats de les societats i persones.

– El dret de la població urbana i rural a viure en una societat justa, equitativa i solidària, sense pobresa material, social i espiritual.

Mare Pàtria, Vell Continent … aprèn dels teus fills i germans de Amèrica Llatina profunda, que estan experimentant camins alternatius als que assenyala el poder del capital.