Per L'Horta · Defensem el territori

riurau1.jpg

Torna ‘l’escaldà’ 100 anys després a Massarrojos

Emoció. Si hi ha una paraula que descriga millor el que es va viure el passat diumenge durant la 4a Jornada Cultural al Gran Riurau del Mas del Fons de Massarrojos, és eixa: emoció.

I és que, després de cent anys, va tenir lloc la primera “escaldà” (un procés per convertir el raïm ràpidament en pansa, que consisteix en escaldar els raïms i deixar-los assecar al sol), que va donar lloc durant el segle XIX a una florent indústria i a la singularíssima arquitectura, típicament valenciana, dels “riuraus” (naus obertes amb arcades per protegir la pansa de la humitat i la pluja, afavorint el seu emmagatzematge i una constant ventilació).

Organitzada per la propietat del Mas del Fons i per la Colla Ecologista i Cultural de Massarrojos, juntament amb altres associacions d’àmbit comarcal, la primera emoció de la jornada es va viure durant la lectura de l’escrit de benvinguda, realitzada per diversos membres del col·lectiu ecologista. Un reivindicatiu discurs a favor de la protecció i la conservació del nostre patrimoni natural i cultural, que centrat en la joia patrimonial del Riurau de Massarrojos i el seu entorn, va precedir a les sensibles i sentides paraules d’Héctor Cortina, l’exemplar propietari que empès únicament per la seva determinació i ferma voluntat, ha obrat el miracle de la posada en valor d’un riurau que, un cop donat a conèixer i quedar catalogat com a Bé de Rellevància Local, ha resultat ser el més gran del món.

Les paraules de benvinguda van cedir el protagonisme a l’històric i polifacètic artista valencià Lluís el Sifoner, qui a través de la música del seu magnífic nou CD titulat “Cançons a Riurau”, va cantar, interpretar, recitar i posar tota la seva genialitat i humanitat al servei del esdeveniment.

No obstant això, el moment culminant i emocionalment més significatiu es va produir en l’instant en què el mateix Hèctor Cortina va inaugurar la “escaldà” introduint, per primera volta després de cent anys, la primera “cassa” (el recipient que conté el raïm per escaldar ) a la caldera del forn construït expressament per a l’ocasió.

A partir d’ací tot es va convertir en una fantàstica i multitudinària festa per la cultura i el patrimoni, en la qual, després de l’escaldat del raïm, les dones (guiades per l’experiència de l’actriu Empar Ferrer a les tradicionals “escaldaes” de la comarca de la Marina), estenien els raïms al llarg dels “canyissos” (els suports típics per a l’assecat de la pansa), que eren transportats al sequer (l’espai destinat per exposar al sol els “canyissos”).

Després de dinar, que va tenir lloc a l’interior del riurau, la jornada va acabar com havia començat, sentint l’emoció d’haver viscut un dia històric, on la música i el carisma de Lluís el Sifoner i un sentit i humil reconeixement a Héctor Cortina, van posar el punt i final o, més aviat, el punt inicial de la 5a Jornada Cultural al Gran Riurau del Mas del Fons de Massarrojos i d’un futur esperançador.