Per L'Horta · Defensem el territori

tavernes-blanques.jpg

Presentació del nou PGOU 2014 de Tavernes Blanques: LA DESTRUCCIÓ CONTINUA

JOAN CRESPO

 

El proppassat dijous dia 25 de setembre de 2014, va presentar-se, al Saló de Plens de l’Ajuntament d’aquesta població, el projecte de nou Pla General d’Ordenació Urbana. Un document que recupera una concepció urbanística pròpia del segle passat, que creiem ja superada, escarmentats com estem, pel desastre financer i econòmic actual.

El pla “colmata” el municipi (un dels més densos d’Europa; vora 10.000 habitants en menys d’un Km quadrat), on ja un 90% és sòl urbà; destrossa el darrer “pulmó” d’horta a l’oest (camí de Carpesa) i col·labora amb el revisat pla de València ciutat, en la destrucció de l’horta del Racó de L'Anell. Envolta tot el municipi amb un “doble cinturó”, d’edificis (preveu un enorme ghetto d’habitatges socials), i carretera de circumval·lació pel sud, que torna a introduir per la població, a l’oest de la mateixa, en paral·lel al projectat “corredor comarcal de l’horta” (que tots haureu endevinat que està pensat pel amants del jogging). ¡”Alucinant”! Si no hi havia prou amb el primer cinturó de la població (el corredor comarcal), ara, el propi ajuntament, projecta un segon per a ell solet ¡Si no vols caldo, dos tasses!

Una pobríssima presentació tècnica del projecte, que ho fonamenta tot en una “explosió demogràfica”, que les xifres desmenteixen (la població disminueix, aquí i per tot arreu); quan l’única “explosió”, és la de la bomba que sembla haver caigut damunt Tavernes , on totes les antigues fàbriques càrniques i de llimonades, són avui uns solars que algú ha confós amb Beirut. Sols aquests solars són ja sol urbà, més que suficient ( de fet no hi ha qui construïsca); però no, aquesta gent no s’ha assabentat de res (o no vol, ells sabran per què), hem de continuar  “enrajolant fins el sostre” i l’horta, amb perdó, “a fer la mà” ¡I encara tenen la barra d’unflar-se  el pit de valenciania i cantar allò de “ per a tu la Vega envia la riquesa que atresora, i és la veu de l’aigua càntic d’alegria acordat al ritme de guitarra mora…” ¡Arre haca!.

I el més lamentable de tot: Una sorprenent actitud de l’equip de govern que presenta el projecte (El PP governa amb majoria absoluta): Cap representant, començant per l’Alcalde, va intervenir per defensar un projecte que és seu, que determinarà el futur (més que negre, al meu entendre), de la població. ¿Així es governa?, ¿sense cap explicació al poble que els ha “col·locat” on estan?. Encara algú va escoltar, d’un membre d’aquest equip: ¡On hi ha quatre, no ens podem posar d’acord!: ¡Valent afirmació, de fortes conviccions democràtiques!, ¿això és el que enyorem?¿una autoritat absoluta sense diàleg amb els ciutadans? ¡Bona manera d’enfrontar-nos als enormes, i molt preocupants problemes socioeconòmics, amb els que encetem aquest segle XXI!.

PS. El PGOU es troba, a l’actualitat, en fase d’al·legacions. Pot consultar-se a la pagina web de l’ajuntament de Tavernes Blanques. Cal presentar-ne totes les al·legacions que puguem, abans del dia 20 d’octubre, per fer palès el nostre rebuig a semblant bestiesa.