Per L'Horta · Defensem el territori

partida-de-dalt.jpg

Campanar lluita per salvar la seua horta

Arquitectes, veïns i estudiants proposen una ruta cultural per la partida de Dalt

LOLA SORIANO / Las Provincias

En la revisió del Pla General ha quedat fixada la construcció de 3.254 habitatges a Campanar, però els residents asseguren que no van a quedar-se de braços creuats veient com en un futur seli fa un mos a l'horta.

El president de l'associació de veïns de Campanar, Pep Domenech, detalla que "l'ajuntament s'escuda dient que amb la revisió del pla general només es construirà en zones on l'horta ja està degradada, però eixa no és la situació real de la partida de Dalt".

Els veïns detallen que fa anys van tenir el problema dels campaments de la droga, "però açò ja és història. Volen donar un mos d'un 30% a la partida de Dalt quan pràcticament tot el terreny s'està conreant. No poden al·legar que està degradada". Hi ha casuística diversa, com ara llauradors que han tornat a llaurar els seus camps. "Hi ha un senyor que ha reparcel·lat les seues terres per llogar xicotetes parts i tenim casos de grups de persones, com el meu cas, que hem tret males herbes en terres que es van vendre en el boom urbanístic i que ningú en té cura, on realitzem agricultura ecològica", indica Gregori Fidel.

Des de l'associació de veïns i grups de cultivadors insisteixen que "no té sentit unir Mestre Rodrigo amb Mislata i fer milers de cases quan a Nou Campanar estan per vendre i hi ha finques que són fantasma".

Arquitectes, estudiants de la Universitat Europea de València, grups de sociòlegs com 'La Dula' i l'entitat veïnal han preparat un dossier amb les propostes que plantegen per respectar l'horta.

Marca de qualitat

"Tenim un patrimoni hidràulic únic. És una de les poques zones amb sèquia mare i tancat complet i pensem que es podria fer fins a una marca específica amb les verdures que es cultiven a la partida de Dalt per donar-li més valor", afegeix Domenech.

L'arquitecta Inés García, indica que en la proposta "projectem idees partint de l'ús inicial que té, el d'horta. S'han pensat dissenyar codis QR per explicar els productes que es cultiven i fer un 'mapeig' de les alqueries i molins importants, com el dels Frares". També han ideat una ruta ciclista per tota la partida de Dalt, des del parc de Capçalera.

Pep Domènech argumenta que "no és lògic que ara que té més vida l'horta i s'ha recuperat, s'entesten a seguir posant taulell. Defensarem les nostres idees i presentarem l'argumentari al govern municipal i els grups de l'oposició perquè pensem que encara hi ha temps per desestimar habitatges ".