Per L'Horta · Defensem el territori

hortaesfutur3.png

Piulada massiva a les xarxes socials exigint a Rita Barberá la paralització del PGOU

#hortaésfutur es converteix en trending topic local la nit d’inici de la campanya

La plataforma change.org supera ja les 5.000 signatures

“Rita Barberá: et reclamem que paralitzes el PGOU que amenaça l'Horta” ha estat el crit massiu i més repetit aquesta matinada des de twitter. I és que a les 20 hores estava previst l’inici de la campanya #hortaésfutur que va arrancar ahir dimecres 21 de gener i que exigeix la paralització del  nou Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU). La campanya aposta perquè siga la ciutadania qui puga decidir de manera democrática el model de ciutat i de l’horta de València.

Tuits de cantants, polítics i periodistes, tuits que citen els poemes d’Estellés i Teodor Llorente i que fan guinys a la historia mirant el futur  i missatges condensats en 140 caracters exigint aturar el PGOU. Imatges dels fets de La Punta amb la petició de “mai més” i fotografies de camps en plena producció amb el hashtag #hortaésfutur omplen les xarxes socials amb un clar missatge d’aposta i defensa de l’horta que envolta la ciutat de València.

La campanya “Horta és futur” inclou una recollida de signatures en la plataforma change.org que funciona també des de les 20 hores d’ahir amb més de 2.000 peticions comptabilitzades en poc menys de 12 hores. Amb un argumentari de clara defensa de l’horta de València, la petició de change.org demana a l’alcaldessa de València, Rita Barberá que  paralitze el PGOU que amenaça l'Horta.

Arguments per la defensa de l’horta

13 anys després de la gran mobilització ciutadana de la primera Iniciativa Legislativa Popular (ILP) proposada a València per la defensa de l'Horta  i rebutjada per la majoria parlamentària del PP a Les Corts, entitats veïnals, tècnics i especialistes en urbanisme i medi-ambient i col·lectius socials de València es coordinen de nou davant l’amenaça que l’Ajuntament vulga aprovar el nou Pla General d’Ordenació Urbana de València.

“Morir matant” és la manera com defineixen els propòsits de l’alcaldessa amb l’aprovació del PGOU els col·lectius que encapçalen la campanya. Uns col·lectius que denuncien la dificultat d’articular un procés d’al·legacions ja que el projecte es va presentar just abans de les festes de Nadal.

Davant la necessitat d’habitatge públic que defensa Alfonso Novo, el regidor d’urbanisme de l’Ajuntament de València, la campanya “Horta és futur” explica que la ciutat ha perdut 30.000 veïns en cinc anys i es calcula que té més de 60.000 habitatges buits, a més dels solars enmig de la ciutat per construir-ne altres 38.000.

I és que el nou PGOU preveu urbanitzar 415 hectàrees d’horta i afecta sobretot els barris de Campanar, Benimaclet, Castellar-Oliveral, la Torre o la Punta. Segons s’exposa a l’argumentari de la campanya “Horta és futur”, el nou PGOU condicionarà l'urbanisme de València durant dècades, ja que requalificar més terres d'horta és seguir amb el model especulatiu que ens ha portat al desastre. Amb noves amenaces,  l'ús agrari es dificulta perdent terra fértil productiva i un rebost de producte fresc i de proximitat.

No només l’horta de la ciutat de València està en perill ja que altres plans urbanístics en marxa com ara Tavernes Blanques i Alboraia així com projectes de nous vials amenacen i poden suposar la desaparició de gran part de l'horta al nord de València i una pèrdua irreparable per a la nostra qualitat de vida.

Vulnerant les directrius europees i posant en perill el Patrimoni de la Humanitat

El Pla General infringeix les recomanacions i directrius de l’Unió Europa que donen preferencia a la continuïtat dels espais verd o la transició progressiva entre ciutat i entorn natural.

Així mateix, un altre dels punts crítics sobre els quals han parat atenció els col·lectius que aposten per aquesta campanya és la posada en perill del reconeixement del Patrimoni de la Humanitat del Tribunal de les Aigües de l’Horta de València atorgat per la UNESCO el 2009.