Ens enlluernen les formes de vida d'indígenes llunyans i ens corprenen el seus problemes i les amenaces que la globalització capitalista suposa per al seu ecosistema. Però nosaltres també tenim els nostres indígenes ben a prop. Els nostres indígenes estan en el món rural i molt en particular en l'Horta de València. Perquè és en l'Horta de València on es veu d'una forma més sagnant el tall, la barrera, la frontera entre dos móns i dues cosmovisions.
La de la ciutat i la de l'horta.
Empar Puchades podia definir-se com una autèntica indígena de l'Horta. Veïna de Castellar que s'ha mobilitzat amb més veïns contra el PGOU que vol aprovar a correcuita el govern municipal abans d'eleccions. i s'han mobilitzat perquè han dit prou. Per què n'estàn fartes.
En l'entrevista conta com les coses venen de lluny. Des del Pan Sur que va ser la primera gran agressió a l'horta i a les persones que hi vivien cap a les quals es va tindre i es continua tenint el menor dels respectes. Ella era adolescent però va viure la pèrdua de les terres i de la forma de vida que allò va suposar.
Conta com el món rural, la gent que venia de l'horta eren menyspreats quan anaven a una escola en la que no podien gastar la seua llengua. I com voler ser llaurador o llauradora era considerat amb menyspreu.
La seua història és la de molts i de moltes que van patir els efectes d'un poder per al qual els habitants de l'horta no existeixen.
Conta com s'ha fet l'urbanisme d'aquesta ciutat, passant per damunt de les persones i que és producte d'una renuncia amb mala consciència a la pròpia identitat. Que genera per tant una ciutat alienada, despersonalitzada, suplantada i sense identitat.
En comptes de tindre l'horta com el valor més preuat i una peça clau de la sobirania alimentària (minut 32 de l'entrevista) tenim una ciutat que no sabem què vol ser ni cap on va.
I la revisió del PGOU actual no és més que seguir fer el mateix. Un pas més cap el no res. No és un rampell de l'alcaldessa. És part d'una història de despersonalització, expoli i engany que va començar fa 40 anys i a la que sembla que per fi la ciutadania estem en condicions de capgirar.
Ara, sols recomanar que escolteu l'entrevista i la gaudiu.
http://www.ivoox.com/empar-puchades-ens-explica-hortaesfutur-02-04-15-audios-mp3_rf_4299367_1.html