Per L'Horta · Defensem el territori

IMG_0799_ok.JPG

El Col·lectiu Per l’Horta celebra la retirada «de facto» del PGOU per part de l’Ajuntament de València

  • Aquesta retirada, que no ha estat anunciada públicament per l'Ajuntament, representa una victòria de la campanya #hortaésfutur, llançada en gener per moviments socials i Associacions veïnals de València i materialitzada en 15.000 al·legacions i 20.000 signatures en contra del PGOU.
  • La retirada obri un nou escenari per a la ciutat de València. El nou ajuntament, siga quina siga la composició s'hauria de comprometre a obrir un procés de participació ciutadana i de co-decissió. Un nou PGOU hauria de ser el resultat d'un ample consens ciutadà i dels partits. 
  • Siga quina siga la composició del nou ajuntament un canvi de paradigma urbanístic és necessari. Deixar de vore l'horta com una reserva de sòl per entendre que és l'actiu més estratègic per al futur de la ciutat.

 

Les passades setmanes alguns mitjans de comunicació, citant fonts municipals, ja informaren de les dificultats trobades per l'Ajuntament per a respondre a l'allau d'al·legacions presentades. Ha estat la resposta ciutadana la que ha bloquejat el PGOU ja que els terminis marcats per a la seua aprovació abans de la fi de la legislatura eren molt curts i els ha estat impossible respondre a l'allau d'al·legacions. Una urgència que l'Ajuntament en cap moment ha explicat i que segurament s'explique per l'interés de l'Ajuntament del Partit Popular per aprofitar la seua majoria absoluta per aprovar el nou PGOU.

 

Com hem denunciat reiteradament, el PGOU que es pretenia aprovar, plantejava la urbanització de 415 hectàrees de l'Horta de València. Més ciment, carreteres i rotondes en una ciutat que ha perdut 30.000 veïns en cinc anys i té actualment més de 57.000 habitatges buits i solars per a construir altres 38.000. 

El PGOU haguera condicionat el futur de la ciutat i l'horta durant dècades. Una decissió tan important requereix un procès intens de diàleg i participació, un consens ciutadà del que aquest PGOU mancava. La retirada del PGOU a poques setmanes de les eleccions autonòmiques i municipals obri un nou escenari en el qual la resta de partits van a tindre molt a dir. Ara és el moment de que tots els partits que es presenten a les eleccions municipals declaren les seues intencions de cara al futur de la ciutat i l'horta i si estan disposats a democratitzar l'urbanisme.

 

És per açò que #Hortaésfutur hem organitzat per a demà dimecres 22 d'abril un debat ciutadà al Jardí Botànic de València. En aquest van a participar:

Joan Ribó, candidat a l’alcaldia de l’Ajuntament de València per Compromís, Amadeu Sanchis, candidat per Esquerra Unida del País Valencià i Jordi Peris, candidat per València en Comú. També participaran els regidors Vicente Aleixandre, del Partit Popular, Vicent Sarrià, del PSPV, i per Ciudadanos acudirà Narciso Estellés, candidat a regidor.

Pels moviments socials van a participar Josep Gavaldà, membre de Per l'Horta, Enric Navarro, agricultor ecològic i membre de Per l'Horta; Empar Puchades, portaveu de l’Associació de Veïns Castellar-Oliveral i Mireia López, sociòloga, membre de La Dula Participació ciutadana.

Comptarem amb una fila zero composada per membres d'associacions de veïns, llauradors i moviments socials i altres experts en participació i urbanisme

 

Més info: https://www.perlhorta.info/content/debat-ciutad%C3%A0-una-ciutat-en-lhorta