Per L'Horta · Defensem el territori

masquefa_esplendor_IMG_1250.JPG

EN PERILL D’EXTINCIÓ Ni un pam més d’horta per a l’especulació urbanística

PLATAFORMA D'ALBORAIA PER L'HORTA.

 

 

Què passa amb el PGOU d'Alboraia? Això mateix ens preguntàrem algunes persones del poble quan vam començar a rebre informació del Pla General d'Ordenació Urbanística (PGOU) de València. Arribàrem a la conclusió que, dels plans urbanístics per al poble, molt poca gent n'estava informada. Excepte per algunes notícies menors, no se'n parlava. Així que, vam decidir crear la Plataforma d'Alboraia Per l'Horta. Volíem saber i que se sabera.

 

Un Pla Urbanístic suposa una requalificació de terres, edificis i espais d'un territori i modifica, qualitativament, la vida de les persones d'aquest territori. És impensable, des d'un punt de vista democràtic, que una decisió política d'aquesta magnitud no siga exposada a debat públic. Però a Alboraia no hi ha hagut de debat, ni n'hi ha. De res no valen les excuses que, mentre no hi haja una proposta definitiva, no hi ha res a presentar. El poble té dret a conèixer el procés, i les diferents opcions, per poder decidir amb criteri.

 

El PGOU d'Alboraia començà a dissenyar-se l'any 2004 amb l'alcaldia de Manuel Álvaro del PP. Durant aquests anys, ha passat el període d'exposició pública i el d'al·legacions. Això vol dir que, en el moment que l'Ajuntament vulga, amb una majoria, pot aprovar-lo. També és cert que no és tan senzill, després de l'aprovació de l'Ajuntament, hauria de passar l'aprovació de la Conselleria d'Urbanisme. L'actual govern del PSOE, presidit per Miguel Chavarría, ha continuat treballant sobre aquest PGOU, hereu dels anys de l'especulació urbanístics, tot i que podria haver-lo retirat totalment.

 

Què suposaria l'aprovació del PGOU?

 

Pel que hem pogut veure ens els plànols a què hem tingut accés, el territori d'horta d'Alboraia perilla en diferents zones. Entre d'altres coses, Alboraia creixeria fins als límits del Carraixet, obriria un nou vial de dos carrils des de la Patacona al poble – entre al Camí la Mar i el Camí Fondo –, projectaria una nova zona comercial vora la Ronda Nord i obriria un nou vial pel Camí del Soldat, vorejant l'actual carril bici. D'altra banda, amb l'excusa que el poble, certament, necessita de sòl escolar públic, es pretén requalificar pràcticament tota la partida dels Desemparats. Obviant les directives europees que recomanen corredors naturals entre els nuclis urbans, Alboraia arribaria fins a Tavernes.

 

Les modificacions que preveu el PGOU, no responen a les necessitats de la població d'Alboraia i, sí en canvi, minvaran la riquesa del seu territori i, per tant, repercutiran, negativament, en la qualitat de vida dels i de les seues habitants. Cal sòl escolar, però no en detriment de l'horta del poble. No necessitem més carreteres per dividir, destruir l'horta i augmentar el trànsit de cotxes. Cal, no obstant, un Pla econòmic i polític que faça possible la vida al camp dels llauradors i de les llauradores i, així, de l'horta.

 

Ix al carrer i participa.

 

Amb les mobilitzacions de la gent de València s'ha aconseguit aturar el PGOU projectat per a la ciutat. Ara és l'hora que el poble d'Alboraia s'informe, isca al carrer i participe. En aquests mesos, la Plataforma d'Alboraia Per l'Horta, hem començat a treballar perquè aquest PGOU no es porte a terme. I no ens aturarem fins que el poble d'Alboraia puga saber, participar i decidir el futur que vol per al seu poble i per a la seua horta. Seguim, seguirem.

 

Podeu trobar més informació en aquesta web, https://www.perlhorta.info/

També estem al Facebook https://ca-es.facebook.com/alboraia.perlhorta i al Twitter, https://twitter.com/perlhorta_albo