Per L'Horta · Defensem el territori

barracas-kai-fosterling.jpg

Reclamem de nou pal·liar el dany causat al veïnat de La Punta en conèixer la sentencia del Suprem que anul·la la ZAL

Demanar perdó a les víctimes, veritat a la ciutadania, reparació per a la ciutat i reversió de l’horta

 

Més de 100 famílies valencianes varen ser deportades de l’horta de La Punta, expulsades per via d'urgència d’alqueries, cases i camps per a la urbanització d'una Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) que mai ha comptat amb serveis i empreses que evidencien la seua necessitat ni justifiquen la destrucció d’una horta d'especial valor ecològic i patrimonial.

 

El col·lectiu Per l’Horta ja va denunciar aleshores la vulneració de drets de què van ser objecte veïns i  llauradors de la pedania valenciana de La Punta i la barbaritat que suposava la destrucció de 750.000 metres quadrats d'una de les millors hortes litorals d'Europa en plena producció. Una horta que estava classificada de “protecció especial”  pel seu elevat valor agrícola i que  va ser modificada a través d'un Pla Especial que va permetre canviar el seu ús tradicional per allotjar una ZAL.

 

La sentència que s'ha fet pública esta setmana s'afegeix a la de l'any 2009 i la de 2013 i tot i que anul·la la ZAL no repara la injustícia, l'atropellament i la vulneració de drets de què van ser víctimes veïns i llauradors de la zona. És per això que des del col·lectiu Per l’Horta es vol recordar l’abús i despotisme amb què es va actuar aplicant per la força la devastació d’una horta d’incalculable valor, la demolició d’alqueries i cases, la desolació i destrossa de séquies camps en plena producció, la deportació de llauradors molts dels quals han mort abans de conèixer les darreres sentències.

 

Per l’Horta, davant la nova sentència del Tribunal Suprem que declara il·legal la ZAL i totes les actuacions fetes a La Punta, exigeix  pal·liar el dany causat, demanar perdó a les víctimes i transparència en tot el procés. La ciutadania té dret a conèixer què ha passat amb el procés de La Punta, ha de saber la veritat. Cal també una reparació per a la ciutat de València i el seu veïnat per tot allò que ha perdut i la manera en com ho va perdre i sobretot un perdó al veïnat de la pedania de La Punta qui va patir una cruenta vulneració dels seus drets.