Per L'Horta · Defensem el territori

Parcelas de huerta en producción en la partida de Dalt del barrio de Campanar. foto Mónica Torres.jpg

“Urbanisme reprèn la revisió del PGOU de València sense afectar l’horta”

Cristina Vázquez. València. 6/12/2015. Article extret del diari El País

 

El nou govern local de València ha iniciat el procés de revisió detallada del Pla General d'Ordenació Urbana, que l'anterior Executiu local va deixar sense aprovar abans de les passades eleccions locals de maig. Vicent Sarrià, regidor d'Urbanisme, ha anunciat que no hi haurà ocupacions d'horta i es tindrà en compte no solament la capital sinó també la seua àrea metropolitana.

El regidor ha qualificat de “urgent” la necessitat de reformar els barris, renovar el teixit urbà, dissenyar nous espais interiors i impulsar la rehabilitació d'edificis i habitatges, tot açò després d'un ampli procés de participació pública.

En l'anterior mandat, el Govern local, del PP, va sotmetre a informació pública la revisió del PGOU i el resultat van ser milers d'al·legacions, concretament més de 24.000. L'oposició al document va ser majoritària."Des del primer moment pensem que la revisió estava mal plantejada, tant en la forma com en els objectius; i era especialment perjudicial referent a l'ocupació de nous sectors de l'horta”, ha recordat Sarrià.

Solament en nous sectors hi havia més de 400 hectàrees d'horta afectades; a les quals calia afegir altres 300 hectàrees que anaven a ser ocupades per noves infraestructures o comptaven amb autorització per a usos terciaris encoberts.

La Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha anunciat un Pla Territorial de l'Àrea Metropolitana, amb el concurs Ajuntament, “que inclou aspectes d'importància cabdal", així com un pla Pla Territorial de l'Horta proteccionista.

L'Ajuntament està immers en el procés de completar la revisió estructural mitjançant la contestació a les 24.000 al·legacions plantejades, que es conjuminen en uns 300 grups temàtics, la qual cosa completarà la part estructural de la revisió, que serà remesa a la Conselleria per al seu estudi i aprovació definitiva.

València no necessita créixer cap a fora

Segons Sarrià, les al·legacions es contestaran tenint en compte que no es necessita ocupar nous sectors d'horta i tampoc créixer cap a fora perquè té sòl i habitatge suficient per a sobrepassar el milió d'habitants en les pròximes dècades.

Després s'iniciarà el tràmit de revisió detallada del sòl urbà, que permetrà revisar, al llarg d'aquests quatre anys, la totalitat de barris i districtes de la ciutat per a avaluar intensitats i necessitats.

El regidor s'ha referit al sòl dotacional previst en el PGOU del 1989 (al voltant d'un milió de metres quadrats), que no ha pogut ser obtingut aquests anys. "Lamentablement només s'ha recorregut a l'expropiació; durant els anys de mandat del PP es van dedicar al voltant de 600 milions euros a expropiacions, la qual cosa ens obliga a un gran esforç de gestió urbanística.