Per L'Horta · Defensem el territori

kai_horta5744_punta.jpg

`El port i la ciutat de València tenen un deute històric amb La Punta´

Comunicat de Per l'Horta. 27/05/2016

"El port i la ciutat de València tenen un deute històric amb La Punta"
Reclamem La Punta com un patrimoni legítim i verd de la ciutat.

 

Després de l'aparició de diverses informacions als mitjans sobre l'acord a què l'Ajuntament estaria arribant amb l'autoritat portuària sobre la ZAL, volem manifestar:

 

En primer lloc, pensem que la ciutadania tenim dret a una gestió pública transparent, i per això s'hauria de fer pública qualsevol proposta de les parts sobre els terrenys afectats per la ZAL, no per mitjà de filtracions interessades sinó dins d'un procés de participació ciutadana.

 

Pel que hem vist als diaris, el suposat acord, diem-ho clar, consistiria en deixar les coses a La Punta tal i com estan. És a dir, donar per bones les coses mal fetes dels governs anteriors. Volem manifestar que això ens semblariaintolerable per injust, contrari als interessos de la ciutadania i una hipoteca per al futur de la ciutat. A més de demostrar que els nous governs municipal i de la Generalitat i l'Autoritat Portuària de València continuarien, en definitiva, amb el mateix paradigma territorial que els governs anteriors i amb una submissió inexplicable als interessos dels de sempre.

I tot això pels següents motius:

 

1. Una implantació errònia. La ZAL es va implantar en l'àrea del pre-parc de la Devesa-Albufera, una àrea de gran valor mediambiental, cultural i paisatgístic. Ara bé, el territori de transició i connexió al Parc ha de ser agrari, en tot cas verd, no una zona urbanitzada. Eixe trànsit demana vegetació, paisatge obert i harmònic en benefici de la ciutat (en particular del barri de Natzaret) i del propi Parc Natural. Amb criteris de sostenibilitat mediambiental la ubicació de la ZAL era i és clarament errònia en impossibilitar la connexió ampla, profunda i lliure amb el Parc. Per contra, establir eixe corredor verd passa per recuperar les zones de la ZAL no ocupades

 

2. Sentència del suprem anul·lant totes les actuacions a la ZAL. El suprem en sentència ferma ha dit que tot el planejament executat fins ara és nul de ple dret (ex tunc). És a dir, cal començar el planejament DES DE ZERO. L'Ajuntament i la Generalitat tenen, doncs, una oportunitat d'or de demostrar que volen fer les coses d'un altra manera. Per contra, el que es pretén és convalidar/legalitzar a tota pressa tot el planejament que el suprem ja ha declarat nul. Això podria suposar que els veïns i veïnes continuaren recorrent a la justícia i que el Suprem tornara a donar-los la raó. Si el port vol diligència, no seria el més convenient per a ells tampoc.

3. La Punta és un símbol. La lluita i el sofriment patit pel veïnat de La Punta ha sigut un símbol de com no s'ha de fer  la política territorial: sense participació i passant per damunt de terres i vides dels legítims habitants del territori i també del patrimoni. Desenes de famílies varen ser desnonades dels seus habitatges per la força i desarrelades del seu territori de manera  violenta i injustificada. Eixa gent, com altres víctimes dels abusos dels governs, mereixen justícia i reparació del mal causat. Que la ZAL amb el nou govern continue exactament com estava prevista, representa un menyspreu cap aquestes persones i serviria per a justificar els desnonaments i els abusos. També és un menyspreu i una mostra de covardia el fet que alguns responsables d'aquell etapa negra encara continuen ocupant butaques directives al port. Un bon començament seria la seua remoció per part del nou govern. El Port té dret a tindre les seues estratègies de futur, però no passant per damunt de les persones ni destruint el patrimoni.

 

4. Promeses electorals. Els partits que conformen el nous governs de la Generalitat i l'Ajuntament es varen comprometre en campanya electoral a revisar la situació de La Punta i atendre les famílies afectades. En concret, l'actual alcalde va dir diverses vegades  que l'Ajuntament rescataria la part dels terrenys de la ZAL, a ponent de l'autovia del Saler, per dedicar-los a espai públic verd (horts comunitaris, parcs…) el que d'alguna manera establiria un corredor verd entre el final del riu i el parc de l'Albufera.  L'acord de què es parla a la premsa no ho contempla.

5. Hi ha alternatives a la suposada necessitat d'ampliació del port. Seguim qüestionant, quinze anys després, la necessitat d'ubicar una zona d'activitats logístiques en el que hauria de ser un corredor verd de connexió entre la ciutat i l'Albufera. El port té a la seua disposició quasi 5 milions de m2 en el parc industrial de Sagunt que a hores d'ara estan llestos i es troben buits en un 90%. Tenen connexió directa amb el port de València i estan a la vora del port de Sagunt gestionada per la mateixa APV. En tot cas, els arguments del port en favor de la ZAL s'han demostrat inconsistents. Deien que era urgent, que de la ZAL depenia el progrés, el futur, la civilització… res ha passat de catastròfic per al port i sí per a la ciutat. Ara tornen amb els mateixos arguments. Ja no són vàlids.

6. Que no ens tracten d'enganyar. Un carril bici no és un corredor verd. A la vista del projecte que ha aparegut a la premsa, és un disbarat intentar vendre el suposat corredor verd pel mig de la ZAL com la solució salomònica. Eixe suposat corredor verd és simplement una adequació mínima del carril bici existent fins a Pinedo, part del futur Anell Verd Metropolità per a bicicletes en el que esta treballant la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient. Intentar vendre això com un corredor verd és una presa de pèl, ja que la mateixa legislació valenciana diu que els corredors haurien de tindre un mínim de 500m d'ample (precisament l'ample de la ZAL)

Per aquestes raons:

Convidem, les noves autoritats valencianes, Ajuntament i Generalitat, a que es posen a governar amb valentia.Tenim clar que, per justícia i respecte cap a les persones que van ser desarrelades de les seues vides, per interès de la ciutat per constituir l'únic corredor verd que pot unir el final del riu i Natzaret amb el parc de l'Albufera i com a exemple que una nova política sobre el territori és possible, la ZAL ha de recuperar-se per a València i transformar-se en allò millor per aquesta ciutat: hortes, parcs, boscos i zones d'esplai ciutadà.

 

PER L'HORTA

27/05/2016