Per L'Horta · Defensem el territori

IMG-20161213-WA0022 (1).jpg

Manifest d’oposició al festival Marenostrum: AAVV, Entitats Cíviques i Partits polítics d’Alboraia

Tenim el gust d'adjuntar-vos el manifest que el passat 13 de desembre signàrem totes les Associacions de Veïns i Veïnes d'Alboraia, així com diferents Associacions cíviques -en especial del nucli de Port Saplaya, el més afectat- i la majoria dels grups polítics de l'oposició. Cridem l'atenció sobre l'adhesió de la Junta Directiva de l'entitat de Conservació de Port Saplaya, que segons els organitzadors donava suport al festival, el que els ha obligat a desmentir-ho públicament.
El manifest es resumeix en la petició a l'alcaldia del municipi que NO done permís a la realització del Marenostrum festival al pàrquing d'Alcampo. Es tracta d'una oposició clara i rotunda que no dóna peu a seguir amb cap "procés negociador" com pretenia l'empresa. Hui mateix el presentarem pel registre d'entrada municipal.
Adjuntem algunes imatges dels representants de les AAVV, entitats i partits, reunides al Centre Cívic de Port Saplaya ahir per a signar el manifest, i una imatge de la nota informativa que l'entitat de conservació ha penjat a Port Saplaya.

 

 

"A la vista de les pretensions de l'equip municipal d'Alboraia d'acollir de nou el Macrofestival Marenostrum en terrenys del municipi d'Alboraia, els sotasignats

manifestem

1- Que la localització prevista per al festival és incompatible amb el dret al descans de veïnes i veïns. Després del fracassat intent del any passat i a corre-cuita es vol aprovar un nou emplaçament en el litoral de Alboraia. La zona elegida  és el terreny municipal que serveix de parking entre Alcampo i Leroy Merlín on es preveu la instal·lació dels escenaris. Es troba a tan sols uns centenars de metres del nucli de Port Saplaya, on resideixen i estiuejen més de 3000 persones. El festival preveu entre el 8 y el 10 de juliol dos nits seguides de música a un volum molt elevat fins les 7 del matí. També es preveuen entre l'1 i el 8 de juliol diverses activitats amb els assistents al festival, que provocaran una ocupació massiva de les platges i carrers de Port Saplaya. Tot açò farà impossible els descans del veïnat.

2- La localització del festival al parking d'Alcampo provocarà greus problemes d'accessibilitat i seguretat. L'organització pretén acollir 20.000 persones per nit durant els macroconcerts del 7 i 8 de juliol en un espai reduït a l'interior del qual es troba la gasolinera del centre comercial. A més, la realització del macrofestival no va a implicar la paralització de l'activitat d'Alcampo i Leroy Merlin, que hauran de conviure amb el festival.

Port Saplaya actualment sols disposa d'una via d'evacuació per el pont sobre la V-21, que ja actualment es col·lapsa amb facilitat. Amb les xifres d'assistents previstes és inqüestionable que l'accessibilitat suposarà un greu problema i un perill per a tots, i farà impossible l'aparcament de veïns i visitants de les platges. Cal recordar, a més, que els terrenys escollits es troben en l'àrea d'incidència de l'autovia V-21, una via en la que en època estival, i en especial en els caps de setmana, es produeixen perilloses retencions, que ara es veurien agreujades per l'afecció visual que el propi festival provocaria sobre el trànsit.

3- És inevitable que un Macrofestival amb 20.000 assistents provoque greus impactes sobre el medi ambient d'Alboraia. L'esdeveniment, tal i com s'ha dissenyat, requereix de  zones d'acampada i parking, que sols poden situar-se en entorns d'horta protegida, de domini marítim, d'afecció de la V-21 i en la proximitat del barranc del Carraixet, el que podria provocar problemes per a l'obtenció dels corresponents permisos i provocar una nova cancel·lació. Per molt que els promotors pretenguen acotar els espais del festival, com ja va publicar la premsa en l'edició de 2016, els assistents al Macrofestival tenen per costum entrar i eixir del recinte per beure en els seus cotxes aparcats en les proximitats. També és previsible l'arribada de centenars de persones que es desplacen fins a l'entorn per a gaudir de la música sense abonar entrada. Situació que serà molt difícil de controlar amb els limitats recursos de què disposa Alboraia.

4-El projecte de festival 2017 no compta amb el suport majoritari de les associacions veïnals, ni dels partits del ple municipal. Encara que en aquesta ocasió els promotors del Marenostrum han explicat a partits i associacions el seu projecte, gest que agraïm, no han aconseguit convèncer-nos dels beneficis del festival. Com ja va passar en l'edició de 2016, s'han trobat amb l'oposició de les associacions veïnals i culturals del poble, i de la majoria absoluta del grups municipals, manifestada clarament el passat 5 de desembre.

En les presents circumstàncies, insistir en la realització del Marenòstrum al Parking d'Alcampo sols va a servir per a dividir el poble i provocar polèmiques estèrils. Pensem que Alboraia té problemes molt més importants com per a que el govern municipal, els partits del ple i la societat civil dediquen tants esforços a discutir al voltant d'un festival que respon fonamentalment als interessos econòmics dels promotors. L'equip de govern ha de comprendre que els veïns i veïnes no tenim cap necessitat de “posar Alboraia en el mapa” i per tant no volem patir els problemes ni les despeses que aquest festival va a comportar. No volem que el macrofestival condicione les nostres festes patronals ni aquest any ni en els propers, pel que sol·licitem a l'Ajuntament d'Alboraia la denegació del permís preceptiu."

 

Signen el document, en Alboraia, a dimarts 13 de desembre de 2016.

Asoc. Cívica y Cultural de Port Saplaya;            

Associació de Veïns Centre Històric;

Associació de Veïns de la Patacona;                   

Associació de Veïns Palmaret;

Assoc. de Veïns/es Rei en Jaume i adjacents        

Plataforma Som Horta-Per L'Horta;                 

AMPA IES Patacona                                                                

Assoc. Cult. Dimonis de l'Avern
 

Asoc. Cult. Republicana “vents del Poble”            

Assoc. per la cultura de les xufes “Xufacity”

“La Fanecà”-Productes ecològics                  

 

Grup “Trobada escoles en Valencià” d'Alboraia

Confederació General de Treballadors-PV…

Compromís Alboraia                                           

Ciudadanos Alboraya;                                          

Esquerra Unida Alboraia   

Esquerra Republicana d'Alboraia                              

Podem Alboraia

Agrupación familiar Port Saplaya

SPG Ecollaures

Asociación Cultural y Coral Port Saplaya

Junta Directiva Entidad Conservación Port Saplaya

 

I us deixem amb altres enllaços sobre el mateix tema:

 

"Els veins de port sa platja demanaran indemnitzacions si es fa el Marenostrum 2017"

"Demanen a Consum que prohibisca la venda d'entrades per al Marenostrum 2017"