Per L'Horta · Defensem el territori

Reunió La Punta 24-2-2017.jpg

Les associacions de veïns i veïnes, Per l’Horta, COAGVA i la PELPAP exigim recuperar l’Horta de la Punta

Volem mostrar la nostra preocupació per les notícies de que l'Ajuntament de València i l'Autoritat Portuària pretenen «desencallar» el projecte de ZAL a la Punta.

 

            El passat divendres 24 ens reunirem a l'església de La Punta unes quaranta persones, propietaris de la zona i representats de les següents associacions:

 

            Associació Per L’Horta

            Plataforma El Litoral per al Poble (PELPAP)

            COAG-CV

            AAVVNatzaret

            AAVV La Unificadora de La Punta

            AAVVd’en Corts

            AAVV Castellar-L'Oliveral

            AAVVLa Unió (La Punta)

 

            La reunió va servir per a constatar que les associacions assistents compartim una gran preocupació per la possibilitat de que quinze anys després, es desenvolupe la "mini" Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) ubicada al poble de la Punta. Considerem que es tractaria d'un nou intent de legalitzar la destrucció de l’horta de la Punta, duta a terme per iniciativa de l’Autoritat Portuària de València entre els anys 2001 i 2003 en un clima de coaccions i violència.

 

            Després d'aquella enorme agressió que es va produir ara fa quinze anys (desnonaments i expulsió forçada, accelerada i injustificada dels residents; destrucció de barraques, alqueries, séquies, parcel·les conreades i de la trama rural de la partida del Perú), i de la conversió de tota la zona en un vergonyós solar, el projecte va ser anul·lat per  diferents sentències judicials (Tribunal Suprem 17-6-2009, TSJCV el 6-9-2013, i de nou el Tribunal Suprem el 25-5-2015). Després de l'anulació aquesta zona ha recuperat la qualificació de "horta d’especial protecció”, el que obliga a reiniciar el procés urbanitzador des de zero.

 

            Després de quinze anys de paralització ha quedat clar quela Zona d'Activitats Logístiques a La Punta no era imprescindible per al port, com es va dir per a justificar les expropiacions, ni ho es ara. I menys encara a costa de l'enorme patiment humà que provocar l'expropiació d'un centenar de famílies. Pensem, com gran part dels veïns i veïnes de València, que un canvi de model de ciutat és imprescindible. I el canvi als pobles del Sud s'ha de notar en una limitació de les infraestructures i el creixement irrefrenable del Port que ens ofega. 

 

Ja està bé! On està el canvi de paradigma? On està la valentia que tant ens cal i esperàvem? Cal començar a entendre que el pobles del sud són un territori ja massa carregat, ferit per infraestructures que degraden el medi y la vida dels seus habitants,  i ara es volen sumar l’ampliació de la V30, una nova infraestructura ferroviaria i la ZAL. 

 

            La reversió de la ZAL a un ús natural i sostenible, és possible. La reversió d’una manera salvatge i destructiva de fer política territorial, és possible i necessària. I tot i ser conscients que la reconversió en horta o parc urbà és un procés llarg i costós, sabem que la despesa estaria molt lluny del pressupost de tants macroprojectes balafiadors dels diners públics i del patrimoni dels valencians: Ciutat de les Arts i les Ciències, Copa del Amèrica, Fórmula 1, etc.

 

            Els assistents coincidim en què la mini ZAL a La Punta és inútil i innecessària, ja que es disposa de terrenys de sobra a Sagunt.  La seua construcció només serviria per a amagar la incompetència i les errades dels gestors i polítics que portaren les màquines per a destruir l'horta i la vida de la Punta fa dos dècades.

 

            Estem d’acord enque recuperar l'Horta com a espai amb futur, i com a font de riquesa cultural, econòmica i ambiental, és el nostre principal objectiu. Imprescindible per a posar en pràctica la defensa del nostre territori i la seua identitat , mantindre i recuperar la dignitat dels que allíhabiten i actuar amb coherència per lluitar, a més, contra la gravíssima realitat del canvi climàtic.

 

            Convençuts de que ens cal ja un altre model de ciutat i de planificació territorial, demanem que el debat sobre el futur de la Punta siga obert, transparent i públic, sense pactes als despatxos ni d’esquenes a la població. Demanem que es retire el projecte de reclassificació de l’horta protegida, que es consideren i avaluen els impactes ambientals.

           

            En cas de que s'accepte el projecte de l’Autoritat Portuària, aquest s'haurà de tramitar pels procediments reglats, amb garanties jurídiques i de participació ciutadana, com estableixen les directives europees i les lleis derivades de les mateixes. Sense procediments d’excepció que intenten eludir les avaluacions ambientals estratègiques i els procediments de participació pública.

 

            Els presents adoptaren el compromís de treballar en conjunt. No sols per detindre les amenaces que comporten tant l'ànsia de creixement del port sobre un territori densament poblat, com la vella política practicada d'esquenes del ciutadans.