Per L'Horta · Defensem el territori

ZAL_1_nivells_1024px.jpg

Horta és Futur – No a la ZAL

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Context

 

Maig de 2015. La campanya HortaésFutur, en la que Per l’Horta participa activament, aconsegueix paralitzar el PGOU que Rita Barberà volia aprovar i que suposava la sentència de mort per a més de 400ha d’horta del municipi de València. També es produeix un canvi en els governs de la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de València, el que fa albirar esperances per avançar en un nou model territorial i la recuperació i preservació de l’Horta de València com un espai agrícola, ambiental, patrimonial i identitari.

Malgrat que el nou govern avança en mesures com l’impuls a una llei de l’Horta i reactivar el Pla d’Acció Territorial de l’Horta (PATH) hi ha qüestions heretades que cal abordar com el cas de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) al Port de València. Aquesta qüestió és cabdal per dos motius principalment.

La ZAL es va executar al 2003 sobre la partida de La Punta a costa del dolor de les famílies i llauradors que vivien o treballaven terres. No sols es va soterrar un patrimoni insustituïble, es va passar per damunt de persones, hisendes i vides amb prepotència i violència.

Però consumada la desfeta, un recurs dels veïns en contra del pla especial de la ZAL prosperà i finalment el Tribunal Suprem Espanyol  (TSE) va declarar tot el pla nul de ple dret (ex-tunc) el 2015. És a dir, obliga a començar des de zero el planejament (siga quin siga) com si res s’haguera fet.

 

A hores d’ara les 70ha de la ZAL són un territori erm i vacant. Una mostra de com no s’ha de fer política territorial.

No obstant, el fet que legalment la ZAL és terreny no urbanitzable d’especial protecció a causa de la sentència del TSE del 2015 sumat al canvi de model territorial que els nous governs han declarat, fa que tinguem una oportunitat única per rescatar aquest espai que juga un paper fonamental en la estructura de trama verda (infraestructura verda) de la comarca.

I ocupa un espai clau perquè és el territori que uneix la desembocadura del llit vell del riu Túria amb el Parc de l’Albufera i la resta d’horta al sud de la ciutat de València possibilitant fer un futur anell verd.

 

A continuació teniu una série d’enllaços que vos ajudaran a comprendre millor de què estem parlant i la necessitat que tenim com a ciutadans i ciutadanes d’apropiar-nos d’aquest espai tal com en els anys 70 vam aconseguir fer el riu verd i que El Saler fóra per al poble

 

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]