27/01/2018.- Ahir divendres 26 de gener de 2018 hem presentat, al centre cultural La Cebeta de Castellar, el Manifest #ARALLEIDHORTA.
Volem recordar als partits representats a les Corts Valencianes que la societat civil exigeix la protecció immediata de l’Horta de València amb el màxim consens. Ara és el moment.
Per l’Horta presenta en Castellar un manifest en suport
al projecte de Llei de l’Horta de València
La llei ha de servir per protegir les terres de cultiu, millorar la gestió de l’horta i crear instruments de comercialització, com una marca de qualitat. La llei ha de servir d’impuls per protegir el territori i possibilitar el relleu generacional en l’Horta. El manifest, que s’enviarà a les Corts, està disponible a la plataforma change.org per a recollir el suport ciutadà.
Un centenar de persones assistiren a l’acte de presentació a Castellar, incloent diputats a les Corts Valencianes de Podem i Compromís -Graciela Ferrer, Beatriu Gascó i Antonio Montiel-, la diputada Rosanna Pastor i la regidora d’Agricultura i pobles de València, Consol Castillo. Col·lectius locals d’Esquerra Unida, Podem i Esquerra Republicana del País Valencià s’han adherit al manifest. També assistiren representants de la Unió de Llauradors i Ramaders, la Fundació Assut i Ecollaures, a més d’Associacions de Veïns i un nombrós grup de llauradors joves, membres de Per l’Horta, que participaren al debat.
El Manifest de Per l’Horta recorda que l’origen de l’actual projecte de llei és la Iniciativa Legislativa Popular Per l’Horta, que va recollir 118.000 signatures a favor d’una llei de defensa de l’Horta en l’any 2001. En eixe sentit, reclama l’aprovació de la llei de manera immediata ja que s’ha de protegir i fomentar tant l’activitat agrària com el territori: «L’Horta no té futur sense llauradors que la treballen, per això precisament necessitem una llei que garantisca la pervivència de l’espai agrari» afirma el manifest, que reclama el suport de tots els partits a la llei d’Horta que ara s’està tramitant. El manifest apunta quatre arguments en defensa de la llei: la seguretat jurídica de les explotacions agràries, la creació d’una marca de qualitat per als productes de l’Horta de València, l’aprovació d’un pla agrari i la creació d’un ens gestor. Instruments que han de servir per millorar la situació de l’agricultura a l’horta.
Seguretat jurídica i comercialització, les claus
En paraules d’Enric Navarro, agricultor de l’empresa Terra i Xufa, l’aportació bàsica de la nova llei és la seguretat jurídica: «Les empreses que s’instal·len a un polígon no han de patir perquè els obliguen a anar-se, a l’horta sempre estem patint per si fan un PAI o una Carretera sobre el nostre camp». La llei ve acompanyada d’un Pla d’Acció Territorial que garantirà la protecció de gran part de l’horta existent, per damunt dels plans generals de cada municipi. Navarro també apuntà la importància de que els llauradors disposen d’instruments per a comercialitzar els seus productes i va destacar la reactivació de la Tira de Contar a Mercavalència on els productors venen directament a les botigues, o els propis mercats municipals. A més, recordà que ja en els anys 90 els consumidors valencians es mostraven disposats a pagar més pels productes de l’Horta de València; «portem vint anys esperant una marca de qualitat identificativa»
«Els propers quinze anys van a ser clau», remarcà Navarro, ja que cal donar el relleu generacional a un sector agrari ara molt envellit. En aquest punt va fer una crida als llauradors «que no vullguen baixar la persiana», que aposten per mantenir viva l’agricultura.
El pla agrari és imprescindible
Josep Gavaldà, membre de Per l’Horta, coincidí en les crítiques que han fet les organitzacions agràries, Unió de Llauradors i AVA reclamant que la Conselleria d’Agricultura presente ja el pla agrari que complemente la Llei i que ha d’implicar ajudes per al sector. Aquest instrument és el complement indispensable a la llei i el Pla d’Acció Territorial, ja que «sense llauradors el futur de l’Horta no serà possible». De la mateixa manera, l’ens gestor haurà de disposar d’una representació de les entitats agràries però també de la societat civil per tal que s’escolten totes les veus: governants, productors i consumidors. En suma, tot i que el PATH presenta aspectes millorables, ara és imprescindible impulsar instruments que permeten la protecció de l’horta.
Des del públic, el diputat Antonio Montiel va recordar que una Llei no és mai una solució definitiva, sinó un pas més, i que el dia després caldrà seguir lluitant pel foment de l’Horta.
El manifest #Aralleidhorta està ja disponible a la plataforma Change.org on, durant les properes setmanes, es recollirà el suport de la ciutadania. El manifest, acompanyat de les firmes de suport es presentarà davant els partits de les Corts Valencianes.