Dijous 18 d’octubre de 2018
Nota de Premsa
Per L’Horta reclama més ambició a Ribó: La Punta recuperada ha de servir d’enllaç entre el riu i l’Albufera
La intenció manifestada per l’alcalde Ribó al ple municipal del passat dimecres de reverdir el llit nou del Túria i convertir-lo en un corredor verd ens sembla una notícia positiva. Tanmateix, reclamem que aquesta visió s’aplique a La Punta, l’autèntic corredor verd entre el llit del Túria i l’Albufera.
Des de Per l’Horta aplaudim que l’ajuntament i en particular l’alcalde reivindique la importància de connectar els Parcs Naturals del Túria i l’Albufera. De fet és una de les demandes que vam fer a la conselleria de Territori en les al·legacions al PAT de l’Horta, perquè seria una de les poques solucions a l’altíssima fragmentació del territori a la nostra comarca. Aquest corredor permetria unir dos parcs naturals però també connectar biològicament (i agrícola) les hortes que hi són als costats i que són regades per séquies del Tribunal de les Aigües que és patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. En particular les hortes de Mislata, Xirivella, Quart i finalment Faitanar que es troben molt amenaçades per la fragmentació provocada per les infraestructures.
Per contra lamentem que aquesta mateixa determinació per fer una comarca i una ciutat més habitable i preparada per als efectes del Canvi Climàtic no servisca per a recuperar La Punta amb un objectiu encara més ambiciós: unir els dos parcs naturals per dins de la ciutat de València. Una acció que des del nostre punt de vista resultaria encara més favorable per a la ciutadania:
_ tindria un impacte més directe per a la ciutadania perquè uniria el final del jardí del Túria, que és un espai saturat de facto per l’ús ciutadà, amb el Parc Natural de l’Albufera, i ara amb el futur corredor verd del caixer nou. Aquest nou corredor verd per La Punta enllaçaria les dues conquestes ciutadanes als 70 de les que ens sentim orgulloses. A més, asseguraria la connexió de l’horta de la Font d’En Corts (l’últim que queda de Rovella + Francs i Marjals) amb la resta del sistema agrari, impedint la seua desaparició.
_ seria molt més ràpida de fer i molt més barata, ja que no necessita el vistiplau ni de la confederació hidrogràfica ni del ministeri. Simplement l’acord de la Generalitat i l’Ajuntament de València serviria per a paralitzar el Plan Especial de la ZAL del Puerto de València i redactar i aprovar un nou planejament de la zona.
_ saldaria un deute social amb la ciutadania, ja que recuperaria una àrea qualificada de “zona no urbanitzable d’especial protecció” i expropiada de forma traumàtica a més de 100 famílies. Reconvertiria, així, un espai en desús durant més de 10 anys en una zona verda d’alta importància ecològica.
_ situaria a València entre les ciutats amb major qualitat ambiental. Seria de les úniques ciutats al món que tindria un corredor verd directe entre dos parcs naturals que travessaria la ciutat. Aquest corredor verd per La Punta, a més, actuaria com a prolongació del jardí del Túria i permetria acostar a la ciutadania cap al Saler i l’Albufera per vies de vianants i ciclistes. Aquest entorn verd a l’est de la ciutat, també serviria per a garantir l’arribada de brises litorals cap a la ciutat, ajudant a mitigar les creixents temperatures provocades pel Canvi Climàtic.
Però per fer-ho possible cal fer un pas previ: NO aprovar el Pla Especial de la ZAL, per a la qual ja hi ha alternatives en marxa i començar a treballar a recuperar la Punta per què torne a ser un espai verd i d’horta, tal com venen reclamant des de fa dos anys les més de cinquanta entitats adherides a la plataforma «Horta és futur. No a la ZAL».
València, 18 d’octubre de 2018