Per L'Horta · Defensem el territori

Calendari Fem l’Horta Possible 2024

Dimarts 21 de novembre de 2023

El calendari “Fem l’horta possible, comprant prop de casa” 2024, que edita l’associació Per L’Horta, posa enguany el focus en la necessitat de visibilitzar tota classe de jocs i esports populars, molts d’ells d’àmbit rural, posant l’èmfasi en la part lúdica de la vida amb la participació de totes les edats, gèneres i condicions socials i econòmiques.

Presentem una sèrie de jocs tradicionals com les boletes, el set i mig, les birles, el catxirulo, el cèrcol o la trompa de la mà de la Federació Valenciana de Jocs i Esports Tradicionals FJET-CV amb enllaços al seu web on s’hi expliquen conceptes bàsics, les regles del joc, on i quan es juga, número de participants, etc.. i l’enllaç al web FJET-CV des d’on es poden consultar.

A més d’estes fitxes, com és habitual, cada mes ve acompanyat d’una il·lustració específica. Les imatges del calendari d’enguany són obra de l’il·lustrador i dissenyador gràfic Diego Mir, que ens descriu amb els seus traços i colors la validesa i vigència de jocs, en ocasions oblidats per molta gent, però que són tan atemporals com les ganes de jugar i divertir-se en companyia.

S’han perdut alguns arbres, séquies, horts, sequers i potser camins que abans configuraven un espai natural on les criatures i la gent gran gaudien del joc. S’han deixat de jugar i també hem oblidat multitud de normes i formes de jocs com la pilota blanca per dalt corda a l’Horta Nord. Els jocs, però, mantenen ben vives les mateixes funcions de xalar i divertir-se de manera espontània. Front als ritmes frenètics, les exigències i els temps impossibles, reivindiquem espais per al joc. Ací vos deixem 12 propostes amb la certesa que se seguiran practicant i cada vegada tindran més sentit.

Perquè parafrasejant a la gran Emma Goldman: Una Horta on no es puga jugar no és una Horta Viva!

Punts de venda del calendari (aportació 4€ + voluntat):

Salut i una abraçada,
Per L’horta