Skip to main content

jornades Just Ramirez 2004

L’AIGUA: UN RECURS CRÍTIC

les jornades Just Ramirez són organitzades des de fa més de 7 anys per [Ca Revolta]

Dijous 25 de novembre:

Aula Magna1
19:30 h
GUERRA DE L’AIGUA A PALESTINA?
Ferran Izquierdo Brichs (Universitat Autònoma de Barcelona)

Ca Revolta2
22:45 h
RIUS DE LLETRES
Audiovisual literari coordinat per Josep Martínez Jiménez

Dimarts 30 de novembre:

Aula Magna1
19:30 h
LA NOVA CULTURA DE L'AIGUA
Pedro Arrojo Agudo (Universidad de Zaragoza, President de la Fundación Nueva Cultura del
Agua, Premi Goldman 2003)
Del dimecres 1 al dissabte 18 de desembre

 

Dimecres 1 de desembre:

Ca Revolta2:

Inauguració 20:00 h:
L'AIGUA AL PAÍS VALENCIÀ. DICCIONARI CRÍTIC 2004
exposició coordinada per Marc Ferri Ramírez i Maria Josep Picó Garcés

22:45 h
CHINATOWN, de Roman Polansky (1974, 131’)
 

Dijous 2 de desembre:

Aula Magna1
19:30 h
XÚQUER: UN RIU AL LÍMIT
Amb Paco Sanz i Graciela Ferrer (Plataforma Xúquer Viu) i un representant de la Unió de
Llauradors de La Ribera

Diumenge 12 de desembre:

A les 10:00 h – Ajuntament Nou de València (Avgda. Aragó, 35)
A les 11:00 h – Les Basses d’Almenara
VISITA GUIADA A LA MARJAL D’ALMENARA
amb Enric Amer Blanch (Acció Ecologista-Agró)

________________________________________________
1: Aula Magna de la Universitat de València – Universitat, 2
2: Ca Revolta – Santa Teresa, 10

La crisi ambiental (global i local) que patim actualment es manifesta també en la creixent escassesa d'un dels recursos naturals bàsics per a la vida: l'aigua. Actualment, uns 1.400 milions de persones d’arreu el món no tenen accés segur a l'aigua potable (Fòrum Mundial de l'Aigua, 2003). Cada any, de 3 a 5 milions de persones moren per malalties relacionades amb la falta d'aigua o amb la seua contaminació (Fundació Creu Verda Internacional). La malaqualitat de l'aigua és a l'origen del 80% de les malalties infeccioses (OMS).

Malgrat que recentment, en una enquesta mundial, el 84% de les respostes inclogueren l'accés a l'aigua entre els drets fonamentals de la persona (Globe Scan), els organismes internacionals neguen encara aquest reconeixement, sense dubte per les pressions de les multinacionals que estan trobant un prometedor negoci en el control de les seues fonts i la privatització de la seua distribució. Les guerres i conflictes internacionals i inter-regionals pel control de l'aigua estan també a l'ordre del dia, com mostra el cas de l'ocupació de Palestina. La controvèrsia sobre les “colònies” israelianes de Cisjordània i pel traçat de l’infame mur té molt a veure amb el control dels aqüífers palestins. Ferran Izquierdo, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, ens parlarà sobre aquest tema.

També al nostre territori s'aguditzen aquests temps les disputes sobre l'aigua, element crític per al manteniment del desaforat ritme constructiu, i que per tant resulta cada vegada més escàs. La polèmica al País Valencià ha estat centrada, fins ara, en el transvasament de l'Ebre, que sembla ja descartat. A l'actualitat, el principal risc que ens amenaça, a banda de la sobre-explotació dels aqüífers i l'eliminació de les zones humides costaneres, és el projecte de transvasament del Xúquer cap a la conca del Vinalopó. Membres de la Coordinadora per un Xúquer Viu ens explicaran les seues raons i la seua lluita per la recuperació del riu.

Si la sobre-explotació de l'aigua i els grans projectes hidràulics tenen unes raons fonamentalment especulatives, com pocs s'amaguen ja de reconèixer, les argumentacions pseudo-científiques per tal de justificar-les ignoren els avanços de les últimes dècades en relació amb la gestió, la conservació i la recuperació de l'aigua. Pedro Arrojo, de la Fundació per una Nova Cultura de l'Aigua, ens presentarà els seus fonaments i principis, i desvetllarà les raons de fons de la resistència de una sèrie de poders polítics i econòmics a la introducció de la dita nova cultura al nostre País.