Skip to main content
VERSIÓ EN CASTELLÀ ACÍ
ETS UN COL·LECTIU, ENTITAT O ASSOCIACIÓ? ADHERIX-TE AL MANIFEST FENT CLIC ACÍ!

LLIG EL MANIFEST FENT CLIC ACÍ

PER QUÈ ÉS IMPORTANT LA LLEI DE L’HORTA? CLIC ACÍ

SIGNA EL MANIFEST, CLIC ACÍ

Per a què s’arrepleguen les dades:
Les dades recollides (nom, cognoms, DNI i data) seran utilitzades exclusivament per donar suport a la iniciativa ciutadana contra la desprotecció de l’Horta de València. Aquestes signatures serviran per reclamar a les autoritats competents accions concretes per preservar aquest patrimoni vital i garantir la seua protecció davant d’agressions urbanístiques i polítiques que amenacen el territori.

Com es gestionaran les dades:
Les dades seran tractades amb total confidencialitat i complint la normativa vigent en protecció de dades personals (GDPR i LOPD). S’utilitzaran únicament per demostrar el suport ciutadà a aquesta causa i no es compartiran amb tercers ni s’utilitzaran amb altres finalitats.

Amb la vostra signatura, contribuïu activament a defensar l’Horta i a fer sentir la veu de la ciutadania en la presa de decisions. Gràcies pel vostre suport!

Parem la construcció en terrenys inundables!

 

Signa per la conservació de la Llei de l’Horta

 

L’Horta de València és una plana inundable. Les seues terres d’alt valor agrícola s’han format pels sediments dipositats per rius i barrancs durant milers d’anys. 

Les pluges torrencials són habituals en el clima mediterrani, com la història ens ha ensenyat, però ara es presenten amb un caràcter cada vegada més catastròfic. Des dels anys 70 la construcció de grans infraestructures i la transformació de l’horta en barris, indústries i centres comercials ha eliminat els sistemes tradicionals de drenatge. S’ha urbanitzat sobre els barrancs i sèquies que portaven les aigües cap a l’albufera o la mar, s’han asfaltat els camps que abans absorbir les pluges. 

El canvi climàtic està incrementant la freqüència i intensitats de pluges catastròfiques com les del passat 29 d’octubre. Un Mediterrani amb temperatures rècord està destinat a provocar inundacions catastròfiques cada tardor com ja es va veure en setembre de 2023 amb més de 2000 morts a Libia i Grècia. 

No podem evitar noves pluges torrencials però hem d’aprendre dels errors i evitar un danys tan desmesurats com els de DANA del passat 29 d’octubre. Entre altres mesures que proposem, cal exigir als nostres governants que prohibisquen noves construccions sobre terrenys d’horta inundables. 

En l’any 2018 les corts valencianes varen aprovar la Llei de l’Horta de València que va declarar no urbanitzables 11.000 hectàrees de l’horta de València; terrenys inundables on ara ha quedat clar que mai s’hauria de construir.

Malgrat les evidències el Govern de Carlos Mazón vol aprofitar el shock provocat per la DANA per facilitar l’especulació urbanística modificant la llei de l’horta. Una proposta que venia d’abans, però que s’ha intensificat després de la DANA. La mateixa política de desregulació urbanística que ara torna a permetre  la construcció en primera línia de platja.

Tenim un deute amb els milers d’afectats i afectades per la DANA i especialment amb les famílies de les 223 persones que van perdre la vida i les 4 persones desaparegudes. Cal aprendre de les errades del passat. No podem permetre que es torne a unes polítiques d’especulació i urbanisme salvatge que han agreujat el desastre actual. Hem d’exigir a les administracions que implementen mesures per a minimitzar l’impacte catastròfic de les futures pluges. Cal que un desastre com el del passat dia 29 no es torne a repetir.

 

Per tant, reclamem:

1. La conservació de la llei de l’horta de València. Aquesta evita noves construccions en les 11.000 hectàrees delimitades al Pla d’Acció territorial de l’Horta, terrenys naturalment inundables.
2. L’extensió d’aquestes mesures de protecció als terrenys inundables d’altres comarques valencianes. En especial a la resta d’hortes històriques, com la de la Ribera del Xúquer, afectada per la DANA actual, o la del Baix Segura que patí la de l’any 2019.

 

  1. El canvi climàtic provoca pluges més catastròfiques i més concentrades en el temps. Al mediterrani van a ser més freqüents els fenòmens extrems. 
  2. L’ocupació de sòl inundable per a construir habitatges, polígons industrials i centres comercials.
  3. La impermeabilització del sòl, que evita que l’aigua filtre als aqüífers i incrementa la velocitat de l’aigua que escorre.
  4. Disminució del sòl agrícola i natural: el sòl no té vegetació que el protegisca contra l’erosió i s’incrementa l’arrastre de sediments. Desapareixen zones d’infiltració a la freàtica i la vegetació no pot absorbir les pujades de l’aigua.
  5. Fragmentació del territori: construcció d’infraestructures (carreteres, ferrocarrils) que actuen com a barrera propiciant que l’aigua s’acumule generant noves inundacions.
  6. Una mala gestió pública dels sistemes d’alerta i el desconeixement de la població sobre com actuar davant episodis d’inundacions.

 

  1. Permeabilitzar el sòl ja construït per a facilitar la filtració de l’aigua i disminuir la velocitat de l’aigua d’escorrentia. Aplicar Sistemes de Drenatge Urbà Sostenible.
  2. Desurbanitzar zones estratègiques per a disminuir el risc d’inundació. Aplicar la Cartografia de Zones Inundables als plans urbanístics dels municipis.
  3. Naturalitzar rius i barrancs. Eliminar canalitzacions de formigó innecessàries i afavorir planícies d’inundació amb vegetació que facilite la filtració de l’aigua i evite l’erosió.
  4. Protegir l’Horta de València i potenciar el sòl agrícola tradicional, amb reg a manta i bardisses vegetals, que puga ser inundat de forma controlada i ajude a disminuir la velocitat de l’escorrentia.
  5. Millorar els sistemes d’alerta a la població, amb una gestió eficaç de les dades i 
  6. No oblidar que el nostre territori és inundable i educar a la ciutadania sobre què fer i què no fer durant aquests episodis.

    L’horta és la nostra millor protecció contra les inundacions  L’horta, és l’imbornal natural que ens protegeix de les inundacions. Perquè:

  • En estar a cota més baixa que altres parts del territori l’aigua circula per gravetat cap a ella on s’evacua per la seua xarxa de séquies i recs
  • Reté les avingudes laminant-les (efecte esponja) aminorant els cabals punta de les crescudes i espaiant-los respecte de l’hora de la precipitació,
  • Elimina aigua per infiltració cap al freàtic en ser un sòl permeable

PER QUÈ ÉS IMPORTANT LA LLEI DE L’HORTA?

QUÈ ÉS EL CONSELL DE L’HORTA?

SIGNA EL MANIFEST FENT CLIC ACÍ